Moslims van Aarlen zamelen geld in voor joodse gemeenschap

© Belga

De moslimgemeenschap van Aarlen toont zich solidair met de joodse gemeenschap. De synagoog in de stad is in zo’n povere staat, dat diensten er niet langer mogelijk zijn. Om tot de nodige 400.000 euro voor renovatiewerken te komen, organiseerden de moslims van de Luxemburgse provinciehoofdstad een collecte.

De synagoog van Aarlen bevindt zich in een wel erg povere staat: de joodse gemeenschap kan er niet langer terecht voor diensten en het zal bovendien 400.000 euro vergen om de site weer leefbaar te maken. Dat berichtte La Capitale.

‘Heel zeldzaam’

Toen Mohamed Bouezmarni, voorzitter van de Associatie van moslims van Aarlen (AMA), dat bericht las, besloot hij actie te ondernemen. Na het vrijdagsgebed werd een collecte georganiseerd om de joodse gemeenschap te steunen bij de herstelwerken van de synagoog.

De geste van de moslimgemeenschap uit de Luxemburgse provinciehoofdstad is erg symbolisch, en volgens Bouezmarni op de website van La Capitale ook ‘heel zeldzaam’.

‘De Koran zegt: ‘Allah verbiedt jullie niet goed te doen of rechtvaardig te zijn tegenover wie u niet bekampt heeft voor de religie en wie u niet uit uw woonplaats verjaagd heeft. Want Allah houdt van de rechtvaardigen.’ Het is die boodschap die we in de praktijk hebben willen omzetten’, verklaart de voorzitter aan La Capitale.

Bij het vrijdagsgebed in Aarlen was een honderdtal gelovigen aanwezig. De imam herinnerde de aanwezigen eraan dat de islam boven alles een geloof van de liefde is, aldus de nieuwssite. Tijdens de dienst nam de oprichter van de AMA, Joël Prévost, het woord.

‘Vandaag heeft de joodse gemeenschap ons nodig’

‘Toen de AMA tien jaar geleden werd opgericht, waren we met z’n drieën om het gebed te doen en verzamelden we ons waar we dat konden’, citeert La Capitale Prévost. ‘Vandaag hebben we een diensthuis, ook al is het niet perfect. Onze joodse en christelijke broeders hebben ons ondersteund toen we op zoek gingen naar een plaats voor het gebed. Vandaag heeft de joodse gemeenschap ons nodig. Jullie weten allemaal hoe moeilijk het is om geen vast gebedshuis te hebben. Daarom vraag ik aan ieder van jullie een kleine geste zodat zij het comfort kunnen terugvinden dat van hen was voordat de synagoog sloot.’

Bouezmarni veegt tot slot nog de bezorgdheden van enkelen van tafel, volgens de nieuwssite: ‘Sommigen vroegen zich af of deze geste voor de joodse gemeenschap wel toegestaan was door de islam. De Koran is daar heel duidelijk over. Bovendien hebben twee sjeiks een positief advies gegeven over de collecte.’

‘Symbool van vrede’

Volgens de voorzitter zal pas zaterdagavond gezegd kunnen worden hoeveel de inzamelactie heeft opgebracht. ‘Doorgaans brengen zulke collectes enkele honderden euro’s op’, zegt Bouezmarni in La Meuse. ‘Maar het eindtotaal maakt hier eigenlijk weinig uit. De geste op zich is een formidabel symbool van vrede en samenleven van twee gemeenschappen die doorgaans de voorpagina’s sieren omwille van hun onderlinge tegenstand in de wereld.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content