Montasser Alde’emeh over dode Syriëstrijder Abu Ibrahim: ‘Hij heeft de aanslagen voorspeld’

Montasser Alde'emeh: 'België zal minstens de kinderen van Syriëstrijders terughalen.' © Hatim Kaghat
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Een van de beruchtste Belgische Syriëstrijders, Abu Ibrahim, is dood. Jihadexpert Montasser Alde’emeh had lang een nauw contact met hem.

1. Wie was Abu Ibrahim?

Zijn echte naam is Abdelaziz Bali (32). In september 2012 werd hij al gearresteerd bij rellen in Borgerhout. Tussen september 2014 en het voorjaar van 2015, na zijn vertrek naar Syrië, had ik bijna dagelijks contact met hem.

2. Hoe weet u zeker dat hij dood is?

Zijn jongere broers, Mohamed en Khalid, zijn al gedood, en zijn naaste omgeving heeft blijkbaar het bericht gekregen dat ook hij omgekomen is. Honderd procent zeker weet je dat pas als je een foto van het lijk hebt gezien, of een overlijdensattest, maar de kans daarop is klein. Misschien ligt Abdelaziz in een massagraf of onder het puin van een kapotgeschoten gebouw.

Een extra bewijs is dat zijn vrouw en zijn dochter, die ginder is geboren, nu vastzitten in het Koerdische kamp Al Hol, samen met andere Belgische IS-weduwen.

3. Hoe is hij in Syrië terechtgekomen?

Abdelaziz is Mohamed en Khalid in 2013 nagereisd. Zij waren vertrokken onder invloed van hun neef Brahim, een van de eerste Syriëgangers. Abdelaziz, Mohamed en Brahim waren ook lid van Sharia4Belgium en zijn bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel.

Abdelaziz was een tijdje opgenomen in de psychiatrie. Hij zat in de knoop met zichzelf, onder meer door een echtscheiding. Als patiënt kreeg hij geregeld bezoek van leden van Sharia4Belgium, wat zijn radicalisering wellicht heeft versterkt.

4. Hoe gevaarlijk was hij?

Ik heb hem in 2014 anoniem geïnterviewd voor Knack. Hij getuigde toen niet alleen van het radicaal religieuze en politieke IS-discours, hij vertelde me ook heel verontrustende zaken. In feite voorspelde hij dat er aanslagen in België zouden komen. Hij was niet betrokken bij de voorbereidingen, denk ik, maar wist wellicht wel dat ze in de lucht hingen. Belgische jihadi’s hielden elkaar op de hoogte, of ze nu in Irak of Syrië zaten. Onderschat dat niet.

5. Wat moet België doen met weduwen en kinderen die willen terugkeren?

Een politicus die er in deze verkiezingstijd voor pleit om hen terug te halen, pleegt politieke zelfmoord. Maar na de verkiezingen zal België minstens de kinderen terughalen. Landen als Kosovo en Frankrijk hebben dat al gedaan, en ons land zal dat voorbeeld volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content