Molenbeek stelt ontslagprocedure in tegen agent die ‘joden wil afslachten, de een na de ander’

Françoise Schepmans (MR), burgemeester van Molenbeek © BELGA

Burgemeester Françoise Schepmans van Molenbeek is een ontslagprocedure gestart tegen politieagent Mohamed N. die vrijdag onder pseudoniem op zijn Facebook-account had geschreven dat hij in Israël de joden zou “afslachten, de een na de ander”. De agent stelt dat zijn account was gehackt.

Dat melden onder meer de Franstalige kranten La Capitale en Le Soir, en ook The Times of Israel.

De agent in kwestie, van wie alleen voornaam en initiaal van de familienaam bekend zijn, schreef op Facebook onder het pseudoniem Bebeto Gladiateur.

Daar kwam hij vrijdagavond tussenbeide op een discussieforum over Mahinur Ozdemir, de Brusselse verkozene die net uit het cdH was gezet omdat ze de Armeense genocide weigert te erkennen. Bebeto Gladiateur wilde, volgens Le Soir, de discussie verleggen van de Armeense genocide naar Israël en Hamas. Hij werd voortdurend terechtgewezen door andere deelnemers aan het forum.

Een deelneemster, Françoise, schreef dat zijn tirade haar “bewondering voor Israël nog doet toenemen”. En dat het onderwerp niet Israëlhaat of primair antisemitisme is maar negationisme van de Armeense genocide.

De krant Le Soir gaf een deel van het Facebookforum weer
De krant Le Soir gaf een deel van het Facebookforum weer© /

Waarop Mohamed N. repliceerde:

“Gewoon de naam jood betekent vuil. Ik ben u geen enkel respect verschuldigd en ook als ik in Israël was ik zou hen eerlijk gezegd afslachten, de een na de ander, zoals zij met de Palestijnen doen”.

Vernietigd

De Belgische Liga tegen het Antisemitisme legde klacht neer, en Bebeto werd geïdentificeerd als agent Mohamed N. Hij was onder eigen naam aan de discussie begonnen, maar vervolgens overgeschakeld op het pseudoniem.

De agent in kwestie stelde naderhand dat zijn FB-account was gehackt. Zijn account werd vrijdag nog opgeheven, en de post werd vernietigd.

Volgens Le Soir had de man onder eigen naam in 2014 gepost: “De joden zullen jullie bekampen, maar jullie zullen de overwinnaars zijn”.

Burgemeester Françoise Schepmans is, zegt ze in de Franstalige pers, een procedure tot ontslag gestart. “Die uitspraken choqueren me. Ik ben nooit dubbelzinnig geweest over die kwesties. Ik kan niet aanvaarden dat een agent van de gemeentepolitie die houding vertoont”.

De agent zal in de loop van de procedure gehoord worden.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content