Mogelijk stemming Kamer over Belgische militaire actie tegen IS

© reuters

De Kamer zou deze week nog kunnen stemmen over een resolutie die een Belgische militaire deelname mogelijk maakt aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen de Islamitische Staat.

De kans bestaat dat de Kamer deze week nog stemt over een resolutie die de regering in lopende zaken toelaat om in te stemmen met een Belgische militaire deelname aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen Islamitische Staat (IS).

De conferentie van voorzitters beslist woensdagmiddag of er later woensdag nog een bijeenkomst volgt van de commissies Buitenlandse Zaken en Defensie, zo melden verschillende bronnen.

Mogelijk special forces

Vorige week zeiden Pieter De Crem (CD&V) en Didier Reynders (MR), ministers in lopende zaken van respectievelijk Defensie en Buitenlandse Zaken, bereid te zijn om aan de internatioale coalitie deel te nemen. Er zouden zes F-16’s ingezet kunnen worden, net als twee C-130-transportvliegtuigen en/of special forces.

Goedkeuring parlement nodig

Omdat de regering in lopende zaken is, kan ze enkel tot een deelname beslissen als het parlement groen licht geeft. Dat gebeurde ook in 2011 toen het Belgische leger deelnam aan een internationale interventie in Libië.

Als de vergadering van de verenigde commissies er woensdag komt, kan de voltallige Kamer ten vroegste vrijdag over de resolutie stemmen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content