Vrije Tribune
‘Moeten we niet net toejuichen dat gezonde voeding zo leeft, en dat zoveel mensen kiezen voor zelfbereide maaltijden’
‘Ik ondervind al jaren dat mensen door minder koolhydraten te eten en meer gezonde vetten zeer goede bloedwaarden vertonen en zich mentaal en fysiek beter voelen. Jammer dat nog zo weinig artsen hun nek durven uitsteken’, schrijft diëtiste en licentiaat Hella Van Laer in reactie op het interview in Knack met voedingsdeskundige Patrick Mullie.
Ik schrijf deze brief, die medeondertekend is door een paar collega’s, naar aanleiding van het interview met Patrick Mullie in Knack. Het is bijzonder jammer dat er eens geen andere visie wordt gehoord. Jammer ook dat er weer een eenzijdige boodschap over Pascale Naessens en Kris Verburgh in de media komt. Ik snap het probleem écht niet. Mullie omschrijft Naessens en Verburgh als een voedselhype en plaatst die naast paleo, het zone-dieet en veganistische voeding. Heeft meneer Mullie wel dagdagelijkse praktijkervaring?
Alsof Pascale en Kris er de oorzaak van zijn dat de Belg ongezond eet, want zo komt het hele betoog van Mullie over. Denk je nu echt dat zij er voor zorgen dat we ons met z’n allen massaal te buiten gaan aan koekjes, cake, snoep en gefrituurde snacks? Nét niet, dacht ik.
Pascale en Kris zijn geen hype. Kijk maar eens wat er in de rest van de wereld gebeurt op voedingsvlak. Kijk eens rond naar wat toonaangevende internationale voedingsexperten vertellen. Een hype?
‘Moeten we niet net toejuichen dat gezonde voeding zo leeft, en dat zoveel mensen kiezen voor zelfbereide maaltijden’
Wat wel klopt is dat door met de vinger naar elkaar te wijzen er veel onduidelijkheid heerst over voeding. Hoe vaak verschijnen er in de pers nieuwe studies die een paar dagen later dan weer worden tegengesproken.
Leuke foto trouwens, meneer Mullie die smult van een hamburger. Moeten we dit dan gaan promoten?
En is Marleen Finoulst*, de hoofdredactrice Bodytalk, trouwens geen lid van de raad van bestuur van het VIGeZ, de overheidsorganisatie die de klassieke voedingsdriehoek promoot. Is het dan toevallig dat Bodytalk tekeergaat tegen de visies van Verburgh of Naessens.
De afgelopen weken was er veel heisa rond voeding. Als kritische diëtiste met jarenlange praktijkervaring vind ik het mijn plicht om iets te ondernemen en te reageren.
Wat ik vaststel en wat ook bevestigd wordt door tal van studies, wat ik bovendien zelf ondervind en wat ik ook in mijn praktijk dagelijks hoor, is dat door eens minder brood, aardappelen en pasta te eten, mensen zich ’s avonds, wanneer ze in de zetel ploffen, wat helaas bij veel Vlamingen het geval is, zich veel vitaler en beter voelen. Mensen bewegen tegenwoordig gewoon ook veel te weinig. Het gewichtsverlies (wat vaak toch ook van belang is) volgt bovendien sneller door nét iets anders te gaan eten. Ik hoor in mijn entourage van mensen die zelf in de medische wereld werken dat ze ’s avonds “volgens Pascale Naessens eten” en er zich heel goed bij voelen. Helaas wordt dit alleen empirisch bevestigd, het vak voeding hebben ze in hun opleiding vaak niet voldoende bestudeerd en blijft daardoor onbekend terrein, zeggen ze zelf.
‘Waarom is er hier in Vlaanderen zo weinig plaats voor nieuwe visies?’
Al heel wat mensen, ook medisch geschoolden dus, vervangen al eens het dagelijks brood, aardappelen of pasta door lekkere groentjes, peulvruchten en/of een andere gezonde alternatieve voedingsbron. Ik zag trouwens net een alternatief voor gewone pizza, namelijk pizza op basis van bloemkool. En dat op een site van de overheid nog wel. Er is toch een reden waarom we dit doen, niet?
Ik begeleid zelf cliënten die vaak hoge suikerwaarden hebben en door enkel en alleen hun voeding aan te passen, spectaculair betere waarden krijgen. Ik verzin dit niet. Mijn cliënten hebben écht geen tekorten, integendeel, mensen zijn zélf vragende partij om nét iets anders te gaan eten. In Nederland bestaat er trouwens het groepsprogramma ‘keer diabetes om’ ( www.keerdiabetesom.nl van de stichting www.voedingleeft.nl), een waardevol initiatief. Ook is er onlangs een film uitgekomen, “The Big Fat Fix”, een ‘must see’ voor iedereen maar helaas zo goed als onbekend in Vlaanderen.
Ik ondervind al jaren dat mensen door minder koolhydraten te eten en meer gezonde vetten zeer goede bloedwaarden vertonen en zich mentaal en fysiek beter voelen. Jammer dat nog zo weinig artsen hun nek durven uitsteken. Zelf heb ik al vaak opgemerkt dat ik geregeld negatieve commentaar krijg als ik zeg dat ik achter de visie sta van Pascale Naessens en Kris Verburgh, visie die ik (te) kort kan samenvatten als ‘eet minder koolhydraten maar meer gezonde vetten’.
Niet elke dag quinoa
Ik ben er wél van overtuigd dat het belangrijk is dat de boodschap duidelijk wordt geformuleerd. En wat meneer Mullie ook mag beweren, mijn cliënten eten heus niet elke dag quinoa. Je leest vaak nog veel onzin en onwaarheden, vaak worden ook woorden van Pascale Naessens verdraaid of heel selectief geciteerd. De visie “minder koolhydraten, meer gezonde vetten” is uiteraard genuanceerder dan dat. Alle fruit- en groentesoorten , peulvruchten, heel af en toe eens een aardappel, af en toe eens zo puur mogelijke graanproducten,.. het kan uiteraard allemaal. En ook aandacht voor voldoende en de juiste soort gezonde vetten is van het grootste belang.
Wat heb ik afgelopen jaren vastgesteld? Ik zat alleen op een eilandje. Ik heb zélf contact gezocht met Kris Verburgh en Pascale Naessens en vind het jammer dat ik bij weinig klassiek geschoolde diëtisten m’n ervaringen kwijt kan. Een beetje de omgekeerde wereld en dat is best jammer. Ook ik heb een wetenschappelijke achtergrond, ik ben aan de K.U. Leuven afgestudeerd en heb me altijd opgesteld als een zeer kritische professional. Waarom is er hier in Vlaanderen zo weinig plaats voor nieuwe visies?
Waarom kan men in Nederland wél op een positieve en constructieve manier over voeding praten, zowel onder voedingsdeskundigen, artsen en specialisten (cardiologen, reumatologen, endocrinologen, oncologen,…) als met mensen uit overheidsdiensten. Kunnen we in Vlaanderen ook niet sereen naast elkaar werken zonder elkaar aan te vallen in de media? Moeten we het niet nét toejuichen dat gezonde en pure voeding zo leeft, dat zoveel mensen massaal kiezen voor zelfbereide maaltijden met als basis veel groenten, gezonde vetten, kwaliteitsvolle eiwitproducten, pure producten met voldoende variatie én lekker. Schitterend toch, niet?
Verwarrende voedingslandschap
Ik durf te stellen dat we op vlak van voeding helemaal niet op het goede spoor zitten. Dagelijks zie ik in mijn praktijk mensen met overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Ik hoop de komende jaren positieve steun te krijgen van mensen uit allerlei disciplines, in alle openheid, om samen het probleem van o.a. obesitas en diabetes aan te pakken. Bedoeling is niet om de klassieke aanpak te veroordelen maar aan te geven dat er daarnaast ook nog een andere aanpak bestaat. Een aanpak die in de praktijk zeer mooie resultaten geeft.
Net daarom zijn we bezig met de oprichting van een organisatie om nieuwe visies op voeding onder de aandacht te brengen, een vereniging van diëtisten, artsen, wetenschappers en gezondheidsmedewerkers die meer up-to-date gezondheidsadvies willen verschaffen en een gezond tegengewicht willen bieden voor de soms nog verouderde visies op voeding. We willen een verfrissende wind laten waaien doorheen het gecompliceerde en verwarrende voedingslandschap.
Hella Van Laer, lic. voedings- en dieetleer, diëtiste
Hilde Demurie, voedingsconsulente voor ziektekwalen
Dr. Philippe Eeckhout, arts
Dr. Werner Faché, medische leiding Linus Pauling Preventie Centrum
Sabrina Mattens, diëtiste
Dr. Kathleen Van Aken, arts
Elly Verhoeven, diëtiste, diabeteseducator
*Reactie van Marleen Finoulst op 11 oktober 2016
Ja, ik ben lid van de Raad van Bestuur van Vigez (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie), waarvan voeding één luik is. En klopt, één van de taken van onderdeel voeding is de actieve voedingsdriehoek, maar daar ben ik persoonlijk niet bij betrokken. Aan deze voedingsdriehoek werken tientallen voedingswetenschappers momenteel aan een update.
In de RvB van Vigez zetelen vertegenwoordigers van alle universiteiten, mutualiteiten, LOGO’s, naast enkele externen, waaronder mezelf.
Vigez houdt zich echt niet bezig met populaire kookboeken van Pascale Naessens , Jeroen Meus of andere bekende koks. Bij Vigez gaat het over voedingswetenschap, zoals gedoceerd aan universiteiten en aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad. Hypes komen en gaan.
Bodytalk uit zich inderdaad kritisch over alle pseudowetenschap: niet alleen omtrent voeding , net zo goed over gezondheid, geneeskunde, bewegen en psychologie. Daarin steeds gesteund door de Belgische universiteiten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier