Minister Galant houdt vol dat ze te goeder trouw handelde

Minister van Verkeer Jacqueline Galant (MR) © BELGA

Minister voor Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) benadrukt dat haar weinig te verwijten valt, in verband met de omstreden samenwerking met het advocatenkantoor Clifford Chance.

Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) blijft erbij dat ze geen regels heeft willen omzeilen en geen advocatenkantoor heeft willen voortrekken bij de aanstelling van Clifford Chance vorig jaar. Ze blijft ook haar administratie als verantwoordelijke aanwijzen. De oppositie reageert verontwaardigd.

‘In eer en geweten meen ik dat ik de regels niet heb willen omzeilen en geen enkel kantoor heb willen bevoordelen’, zo besloot Galant haar betoog voor de Kamercommissie Infrastructuur. Enkele uren na topman Laurent Ledoux van de FOD Mobiliteit moest ook zij er uitleg komen geven over de omstreden totstandkoming van de samenwerking met Clifford Chance.

Inschattingsfout

De oppositie bleek allerminst opgezet met haar antwoorden. ‘U blijft elke verantwoordelijkheid ontkennen en alles afschuiven op uw administratie’, klonk het quasi unisono. ‘U herhaalt wat intussen al is ontkracht door mails en nota’s.’

Zo herhaalde Galant onder meer dat voorzitter Ledoux de eerste contacten had gelegd met Clifford Chance. Hij had haar kabinet ook laten weten dat er geen marktbevraging nodig was, aldus de minister. ’s Ochtends had Ledoux dat laatste bevestigd, maar onderstreept dat hij die ‘inschattingsfout’ enkele dagen later in een nieuwe mail heeft rechtgezet. En dat eerste contact? Dat kwam er volgens Ledoux nadat Galants kabinetschef hem daarvoor het gsm-nummer had doorgespeeld.

Ook het feit dat er geen contract op papier staat, wekte verbazing bij een deel van de oppositie. ‘Er is een contract in de zin van het burgerlijk recht, namelijk een wilsakkoord voor de uitvoering van prestaties tegen de betaling van een prijs’, argumenteerde de minister. ‘Maar er is geen ondertekend contract op papier, zoals er ook geen bestaat met het kantoor Stibbe bijvoorbeeld of andere kantoren. Dat is de gewone praktijk.’

Steun van meerderheid

Galant blijft erbij dat de aanstelling van Clifford Chance volgens de regels gebeurde. Verwijzend naar een hele resem wetteksten, kb’s en omzendbrieven, argumenteerde ze dat het om een juridisch dossier in een ‘speciale sector’ gaat, waarvoor een marktbevraging niet verplicht is zolang de uitgaven onder de 414.000 euro blijven.

Galant houdt dus vol dat ze geen fout beging en krijgt daarvoor de steun van de rest van de meerderheid. ‘Als de oppositie nog steeds vindt dat u een fout begaan hebt, moet ze maar een klacht indienen bij de gerechtelijke instanties’, besloot N-VA-Kamerlid Inez De Coninck. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content