Minder misdaad, maar meer woninginbraken in 2012

© Belga

Het totale aantal misdrijven in België is in 2012 met 3,5 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De politietop is tevreden dat het aantal misdrijven met geweld naar omlaag ging.

Het totale aantal misdrijven in België is in 2012 met 3,5 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is vooral tevreden dat het aantal misdrijven met geweld een dalende trend kent. Het aantal woninginbraken daarentegen is sinds 2008 met 28,2 procent gestegen. Zelfs Milquet kreeg ongenode gasten over de vloer.

Vorig jaar kende het aantal woninginbraken de grootste stijging sinds het begin van de tellingen in 2000, plus 7,5 procent. Er werden in totaal liefst 75.268 feiten vastgesteld, vooral in de grote steden, maar het platteland maakt een inhaalbeweging door. “Het aantal inbraken is duidelijk economisch gerelateerd”, zegt Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie. “We zien veel lokale daders in de statistieken. Er worden ook veel feiten gepleegd door rondtrekkende dadergroepen, maar die vestigen zich steeds vaker in ons land.”

De politie verwacht veel van het protocol met Roemenië, waardoor enkele Roemeense agenten in België verblijven en samenwerken met onze politie. “In 2011 werd al een dergelijk protocol afgesloten met Bulgarije en dat wierp vruchten af.” Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) is de fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen aan woningen nog te onbekend. “Ook ik kreeg inbrekers over de vloer en heb intussen geïnvesteerd in extra veiligheid.” Uit studies blijkt immers dat een doorsnee dader zijn pogingen staakt als hij na drie minuten niet binnen is.

Feiten met geweld omlaag

De minister en de politietop zijn wel tevreden dat het aantal misdrijven met geweld naar omlaag ging. Zo daalde het aantal feiten van gewapende diefstal met 10,8 procent tot 4.945, het aantal feiten van slagen en verwondingen met 9,1 procent tot 71.430 en het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld met 8,6 procent tot 50.153.

Ook met de autodiefstallen (-8,7 procent), de diefstallen uit auto’s (-8,4 procent) en de beschadiging van wagens (-9,9 procent) gaat het de goede richting uit. Een kwart van de autodiefstallen wordt nog steeds gepleegd in de vijf grootste steden van het land, met Antwerpen op kop.

Meer in- en uitvoer opiaten

Wat drugs betreft is er een stijging van de in- en uitvoer van opiaten, maar een daling van de feiten met cannabis, cocaïne en amfetamineproducten. Het aantal cannabistelers dat tegen de lamp liep, steeg dan weer met 9,9 procent. “Het is in België nu eenmaal vrij makkelijk om een woning of opslagplaats te huren”, zegt De Bolle. “Ook de registratie bij een nutsbedrijf is eenvoudiger dan in de buurlanden.”

Tot slot nog de informaticacriminaliteit: die steeg vorig jaar met 36,8 procent, onder meer door de vloedgolf van ‘ransomware’. Die malafide software blokkeert de computer en vraagt een betaling om hem weer vrij te geven.

‘Geen sprake van onenigheid tussen De Bolle en Milquet’

Er is geen sprake van onenigheid tussen Catherine De Bolle en haar voogdijminister Joëlle Milquet, zo verklaarden beide dames nog. Vorige week leek het even alsof een aanvaring dreigde tussen De Bolle en Milquet. De minister zou de federale politie willen optimaliseren via een systeem met 12 directeurs-coördinatie, 13 gerechtelijke directeurs en 23 adjunct-directeurs. Dat is een groot verschil met commissaris-generaal De Bolle, die eerder zei dat een onderzoek had uitgewezen dat ruwweg één directeur per provincie het meest efficiënt zou zijn.

“De commissaris-generaal en ik zijn het beu dat er foute informatie verschijnt over het optimalisatieplan van de politie dat op tafel werd gelegd bij het kernkabinet”, zei Milquet. Haar eigen document zou 85 procent van de aanbevelingen die voortkwamen uit een werkgroep bij de politie overnemen. De Bolle bevestigde dat er geen sprake is van onenigheid tussen haar en de voogdijminister.

Beide dames hebben naar eigen zeggen maar één doel voor ogen: de optimalisatie van de politie, met meer inzetbare eenheden tot gevolg. Concrete cijfers wil Milquet nog niet kwijt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content