Milquet ziet niet meteen heil in lokfietsen

© Thinkstock

Het gebruik van lokmiddelen om criminelen te klissen, kan enkel indien er zich een reëel criminaliteitsprobleem voordoet dat op die manier kan aangepakt worden.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) kan een lokmiddel in de strijd tegen diefstallen, zoals lokfietsen worden gebruikt om fietsdieven te betrappen, enkel toegestaan worden al het misdaadprobleem met die techniek kan worden opgelost. Dat blijkt uit een antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van sp.a-kamerfractieleidster Karin Temmerman.

Volgens de Binnenlandminister bestaat er geen specifieke wet over het gebruik van lokfietsen of lokauto’s, en beschikt de politie niet over duidelijke richtlijnen. “Een aantal voorwaarden kunnen wel uit de rechtspraak worden afgeleid”, dixit Milquet.

Noodzaak moet uit de cijfers blijken
Volgens haar moet er een criminaliteitsprobleem worden afgeleid uit de politiestatistieken, analyses of buurtbevragingen. Bovendien moet er een akkoord hierover zijn met de gerechtelijke overheden en moet de politie tot de vaststelling komen dat andere methodes niet kunnen worden toegepast.

“Maar we moeten vooral inzetten op een goed uitgewerkt beleid inzake fietsdiefstal, dat zowel oog heeft voor veilige fietsparkingen, sensibilisatie inzake het gebruik van een fietsslot en de aangifte en afhandeling hiervan”, zei de christendemocratische minister. “Pas daarna kijken we naar het gebruik van lokfietsen om daders op te sporen.” Volgens de minister moet er, wanneer er massaal op lokmiddelen wordt ingezet, eerst geïnvesteerd worden in personeel en tijd vooraleer deze techniek ten volle effect zal hebben. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content