Milquet wil volledig ritsprincipe nu vervrouwelijking lokale politiek vertraagt

Joëlle Milquet (cdH) wil de terugval van het aantal vrouwen in de gemeente- en provincieraden counteren door het ritsprincipe op de hele lijst toe te passen.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) waarschuwt dat de toename van het aantal vrouwen in de gemeente- en provincieraden op twintig jaar tijd nooit zo klein was als bij de jongste verkiezingen. Het aandeel vrouwen in gemeenteraden nam slechts toe van 33,3 tot 35,9 procent. De vicepremier pleit daarom voor het toepassen van het ritsprincipe op de hele lijst.

Nu er in het hele land volop gemeenteraden worden gevormd, is het kabinet-Milquet eens gaan kijken hoe de vrouwen ervoor staan anno 2012. De minister toont zich tevreden dat er een toename is, maar wil waakzaam blijven nu het aandeel vrouwen in de gemeenteraden slechts beperkt aangroeit en provinciaal in Wallonië zelfs scherp terugvalt van 37,8 naar 32,7 procent.

In Vlaanderen groeide het aantal vrouwen in de gemeente- en provincieraden op 14 oktober aan, respectievelijk van 33 naar 36,1 procent en van 36,7 naar 41,6 procent. In Wallonië was dat een toename van 32 naar 34,9 procent in de gemeenten, maar dus een terugval in de provincies. De Brusselse gemeenteraden telden proportioneel gezien al veel vrouwen (42,2%), wat dit keer voor een lichte daling zorgde tot nog 41,5 procent.

Minister Milquet besluit uit de cijfers dat het aantal vrouwen “bij afwezigheid van nieuwe wettelijke verplichtingen” lijkt te stagneren. Aangezien de vervrouwelijking sterker was toen het vrouwenquotum werd ingevoerd in 1994 en nadien werd aangescherpt, bepleit ze nu nieuwe regels. Zo wil ze de regering voorstellen “om de regel van de strikte alternatie, die momenteel enkel geldt voor de eerste twee plaatsen, toe te passen op het geheel van kieslijsten voor de volgende verkiezingen”. Een algemeen ritsprincipe dus, voor Milquet liefst al vanaf 2014. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content