Wetenschappers ontdekken waarom de opwarming van de Aarde even een pauze neemt

© iStock
Trui Engels Journalist Knack.be

Een pauze in de opwarming van de Aarde is mogelijk te wijten de opslag van hitte diep in de oceanen. Maar over 10 jaar zullen de oppervlaktetemperaturen opnieuw stijgen, zeggen Amerikaanse wetenschappers.

De opslag van hitte op de bodem van de oceaan is mogelijk de reden waarom de klimaatverandering, die het einde van de 20e eeuw kenmerkt, vertraagt en bijna tot stilstand is gekomen. De plotse verandering van het zoutgehalte en de dichtheid van het water in de Noord-Atlantische oceaan zou de oorzaak zijn van dit effect, zo blijkt uit een studie in het vakblad Science. ‘Wanneer zwaar water op licht water ligt, valt dat water zeer snel naar beneden en neemt het hitte met zich mee’, aldus professor Ka-Kit Tung van de universiteit van Washington.

Sinds het begin van de eeuw, is de gemiddelde temperatuur van de Aarde amper gestegen. Aanvankelijk werd deze onverwachte bevinding als niet meer aanzien dan een dipje. Tot de wetenschappelijke gemeenschap steeds meer begon te twijfelen. Tientallen theorieën werden al gesuggereerd om de zogenaamde ’temperatuur-hiatus’ te verklaren, gaande van luchtvervuiling tot vulkaanuitbarstingen.

Over 15 jaar opnieuw stijgende temperaturen

Het team van professor Tung analyseerde de recente temperatuurmetingen van de Argo-boeien. Op een diepte van 2.000 meter vertoonden de metingen een hittestijging in het jaar 1999, het jaar waarin de opwarming van de Aarde plots vertraagde.

Volgens de wetenschappers is dit een onderdeel van een natuurlijk weerkerende cyclus. Historische gegevens tonen aan dat gelijkaardige gebeurtenissen in het verleden zo’n 20 tot 35 jaar lang hebben geduurd. Het fenomeen is mogelijk verantwoordelijk voor een koelere periode tussen 1945 en 1975.

De opwarming van de Aarde zal zich wellicht opnieuw verderzetten over zo’n 15 jaar, wanneer de hitte naar het wateroppervlak terug keert, beweren de onderzoekers.

De wereldwijde gemiddelde temperatuur is slechts met enkele graden gestegen sinds 1998. Dit is verrassend, aangezien wetenschappelijke klimaatmodellen een aanzienlijke opwarming voorspelden door de aanhoudende stijging van de uitstoot van broeikasgassen. Klimaatontkenners grijpen de ’temperatuur-hiatus’ graag aan om de klimaatverandering in vraag te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content