Weerfenomeen El Niño is terug: vooral India in gevaar

Indiase vrouwen planten rijst in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh. © Reuters

De Australische, Japanse en Indiase weerdiensten voorspellen na ruim 5 jaar de terugkeer van El Niño. Die zal vooral verwoestend zijn voor India’s landbouw.

El Niño, Spaans voor ‘het kind’, warmt het zeewater van de Stille Oceaan op en kan kurkdroge, hete lucht naar Azië, Oost-Afrika en delen van Australië blazen. In Zuid-Amerika daarentegen leidt het weerfenomeen tot zware regenval en overstromingen. In Europa is het effect van El Niño gering en niet helemaal duidelijk.

De laatste keer dat weerfenomeen El Niño toesloeg – van mei 2009 tot begin 2010 – veroorzaakte het de zwaarste droogte in India in 40 jaar, blies het Australische tarwevelden weg en vernietigde het de oogst van duizenden boeren in Azië. De voedselprijzen gingen de hoogte in.

Het Australische Weather Bureau, de evenknie down under van ons KMI, voorspelde net als Japan de terugkeer van El Niño. Volgens de Japanse nationale weerdienst begon El Niño in de lente en zal het fenomeen nog zeker tot in de herfst doorwerken.

El Niño komt om de twee tot zeven jaar voor.
El Niño komt om de twee tot zeven jaar voor.© Wikipedia

Verwoestende invloed op rijst- en sojateelt

Hoe zwaar El Niño zal tekeergaan weet niemand, maar landen met een economie die op landbouw steunt zullen de grootste schade ondervinden. Zo ook India, dat nu al lijdt onder slechte weersomstandigheden en waar de agrarische sector net geen 15 procent van de economie vertegenwoordigt.

Veel Indiase landbouwers kregen dit jaar al schade te verduren door zware regenval. Als het deze zomer daarentegen niet genoeg regent, zal dat de oogst alleen nog maar verkleinen. De moessonregens zijn van levensbelang voor de Indiase boeren.

De Indiase weerdienst voorspelt alvast minder regen dit jaar en schat de kans dat El Niño opduikt op zeventig procent. Vooral katoen- en sojaplantages komen in gevaar. Minder eigen sojabonen betekent dat India als ’s werelds grootste importeur van eetbare olie meer palmolie zal moeten invoeren van belangrijke producenten zoals Indonesië en Maleisië.

Indiase vrouwen planten rijst in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh.
Indiase vrouwen planten rijst in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh.© Reuters

Tientallen miljarden euro schade

De rijstoogst komt ook in gevaar. India is het op één na grootste rijstexportland ter wereld en zou zijn grote voorraden kunnen inroepen om een lokale nood te lenigen. Maar dat betekent dat het minder rijst kan uitvoeren naar landen zoals de Filipijnen, waar de vraag naar rijst zal stijgen en het al drie maanden erg weinig regent.

De vorige El Niño bracht Azië tientallen miljarden euro economische schade toe en die zou dit jaar nog hoger kunnen oplopen. Omdat dezelfde voorspelling van vorig jaar uiteindelijk geen El Niño opleverde, blijven de graanprijzen voorlopig stabiel. De sector houdt nog geen rekening met productietekorten.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content