Weer in juni was perfect normaal

© Belga

Het weer verliep in juni zo goed als volledig volgens de gemiddelden van de voorbije junimaanden. Dat blijkt uit de maandcijfers van het KMI.

Met een gemiddelde temperatuur van 15,8 graden zit de gemiddelde temperatuur wel niet veel onder het gemiddelde van de voorbije 30 jaar (16,2).

“Het weer werd in juni beïnvloed door lagedrukgebieden”, legt Luc Debontridder van het KMI uit. “Die lagedrukgebieden zorgden ook voor iets minder neerslag: 55,3 mm in plaats van gemiddeld 71,8. Die hoeveelheid is nog altijd normaal. Ook het aantal neerslagdagen lag iets lager: 12 in plaats van 15 dagen, maar ook dat is normaal.”

In juni scheen de zon goed 172 uur, en dat is maar een paar uur minder dan normaal (188 uur).

Veel wind

De gemiddelde windsnelheid bedroeg in juni 3,6 meter per seconde, en dat is wel zeer uitzonderlijk. Gecombineerd met een wind die voornamelijk uit het noordnoordoosten kwam, in plaats van uit het zuidwesten, zorgde die ervoor dat juni 2013 toch als een frisse maand herinnerd zal worden.

De wind uit het noordnoordoosten is immers een frisse en continentale wind waardoor de gevoelstemperatuur wat naar beneden ging. Dat de gemiddelde temperatuur toch nog 15,8 graden bedraagt, heeft volgens Debontridder ook te maken met de periode van 11 tot en met 20 juni, toen de gemiddelde temperatuur abnormaal hoog lag (18,1 graden). (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content