‘We krijgen de koudste winter in 100 jaar’

Volgens computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service krijgen we in Europa de koudste winter in 100 jaar. Volgens Belgische weermannen is het onmogelijk om het weer op langere termijn te voorspellen. © REUTERS
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Deze winter wordt de koudste winter in 100 jaar. Dat voorspellen Duitse en Amerikaanse weersvoorspellers op basis van computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service.

De horrorwinter die er aan zou komen, is een gevolg van de opwarming van de aarde. Het ijs op de Noordpool smelt weg aan een hoog tempo. Daardoor wordt koude lucht aangevoerd naar het zuiden. Deze koude luchtstroom zou ons normaal weer overheersen met als resultaat de koudste winter in 100 jaar.

Volgens VTM-weerman David Dehenauw is de voorspelling weinig betrouwbaar. ‘Als we de seizoensvoorspellingen van de voorbij seizoenen bekijken, bleken ze nooit te kloppen,’ zegt hij in Het Laatste Nieuws. ‘De voorbije zomer ging bijvoorbeeld de slechtste in de afgelopen 200 jaar zijn.’

Weersvoorspellers in België en ook het KMI wagen zich nooit aan lange termijn voorspellingen. Daarvoor is de wetenschap nog niet ver genoeg gevorderd.

Strenge winters

Het klopt wel dat we de afgelopen 5 jaar uitzonderlijk strenge winters hebben gehad en dat we vaak zeer uitzonderlijk lange periodes geconfronteerd werden met erg koude temperaturen, iets wat bijzonder a-typisch is aan ons klimaat. Weerman Eddy De Mey zei eerder al op Knack.be dat dit fenomeen wel degelijk het gevolg is van de opwarming vande aarde en het daarmee gepaard gaande smelten van het ijs op de Noordpool.

Over de winter van 2013 – 2014 waagt zich in ons land niemand aan een voorspelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content