Warme herfst kan plots omslaan in koude winter

Het kan snel gaan in het najaar, weet VTM-weerman Frank Duboccage. En dus kunnen de mooie herfstdagen snel omslaan in een koude winter.

Het najaar is zacht dit jaar. Zeker na de afgelopen kwakkelende zomer lijkt het alsof we in de herfst beter af zijn. Maar dat is niet zo, weet VTM-weerman Frank Duboccage.

“Augustus was wat temperatuur betreft best in orde, we zaten meestal boven de 20 graden. Het is trouwens niet zo uitzonderlijk dat het najaar nu zo zacht is: de afgelopen tien jaar tekenden we vaker 15 graden en meer op.” Over een langere periode genomen, ziet Duboccage wel een opvallende trend. “Bekijk je het sinds het begin van de metingen in 1833, dan is het najaar wel vrij uitzonderlijk.”

Het najaar 2011 valt voorlopig niet echt op. “Er sneuvelen wel enkele dagrecords, maar over de hele periode is er geen sprake van recordtemperaturen.”

Geen Indian summer

Van een Indian summer spreken, doet Duboccage echter niet. Net zoals in de Verenigde Staten, waar die term wel van toepassing is, gaat het om warme luchtstromen die in de herfst nog voor hoge temperaturen zorgen.” Aangezien de wind uit zuid-zuid-oostelijke richting kwam, konden we genieten van zachte herfstdagen. “Het kan echter snel keren: nu de luchtstromen vanuit het noordoosten op ons afkomen, is het gedaan met het warme weer.”

Wat met de ‘horrorwinter’?

Tot het einde van volgende week voorspelt Duboccage nog zacht herfstweer. De week daarna blijft het droog maar wordt het ’s nachts kouder. Veel verder voorspellen wordt algauw koffiedikkijken, weet Duboccage. “Je kan de weermodellen uiteraard laten lopen, en zo een jaar verder voorspellen. Maar dat is zelden accuraat. Zo werd voorspeld dat de zomer heel goed zou zijn, maar die viel compleet in het water.”

Wat dan met de voorspelde ‘horrorwinter’? Afwachten, sust Duboccage. “Je moet steeds voorzichtig zijn. De mensen horen graag voorspellingen op lange termijn, maar je moet die altijd met een korreltje zou nemen.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content