Wachten op ‘The Big One’: is de mega-aardbeving nakend?

Aardbeving in Zuid-Californië op 4 juli 2019. © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

Californië werd vorige week opgeschrikt door de twee zwaarste aardbevingen in twee decennia. De inwoners van de Amerikaanse staat vragen zich af of de zo gevreesde monsteraardbeving in aantocht is?

De Amerikaanse staat Californië werd vorige week opgeschrikt door twee zware aardbevingen: een van 6,4 en een van 7,1 op de Schaal van Richter. Volgens seismologen bestaat de kans dat de regio in de komende dagen opnieuw getroffen wordt door een aardbeving.

Als men ‘Californië’ en ‘aardbeving’ in één zin zet, denken de inwoners van de Amerikaanse staat onvermijdelijk aan ‘The Big One’, een aardbeving van 8 of meer op de Schaal van Richter die in de sterren geschreven staat.

Monsteraardbeving

Experts waarschuwen al langer voor de zogenaamde superaardbeving die de wereld zal verrassen. En die zal er komen, als we de wetenschappers mogen geloven. Zo zou de zware aardbeving in Nepal en grote delen van India van april 2015 slechts een voorproefje zijn geweest van wat nog moet komen. ‘We weten dat er zich een grote hoeveelheid geaccumuleerde spanning ophoopt in deze regio, die via een aardbeving of een reeks aardbevingen, groter dan 8 op de Schaal van Richter, zou kunnen vrijkomen’, aldus Harsh K Gupta, voormaig directeur van het National Geophysical Research Institute in de Indiase stad Hyderabad aan de Indian Express. Als deze energie een uitweg zoekt, kan dat resulteren in een aardbeving die 32 keer sterker is dan de beving in Nepal.

Aardbeving Nepal
Aardbeving Nepal © Reuters

Vooral in Californië is men beducht voor ‘The Big One’ op de San Andreasbreuk, een breuklijn die van het noordelijke eind van de Golf van Californië door westelijk Californië loopt om na San Francisco de Grote Oceaan in te gaan.

Statistisch is het haast zeker dat The Big One de komende decennia zal plaatsvinden. De zuidelijke San Andreasbreuk is volgens de US Geological Survey doorgaans elke 150 jaar verantwoordelijk voor een grote aardbeving en de laatste dateert al van 1857.

‘De huidige relatief rustige seismische periode waarin heel wat minder energie vrijkomt dan er in de bewegingen van de tektonische platen wordt opgeslagen, kan niet eeuwig blijven duren’, aldus de gerenommeerde Amerikaanse seismoloog James Dolan van de University of Southern California.

Ook seismologe Lucy Jones van het California Institute of Technology vindt dat het de laatste twee decennia opvallend rustig was in Zuid-Californië.

Al komt The Big One niet van vandaag op morgen. De US Geological Survey schat dat The Big One voorafgegaan zou worden door een periode van verhoogde seismische activiteiten die een aantal jaar zou duren.

De kans dat het noordelijke deel van de staat zwaar dooreen wordt geschud is iets kleiner omdat er in 1906 in San Francisco nog een aardbeving met een kracht van 7,9 op de Schaal van Richter plaatsvond.

Voorspelling

Naast de San Andreasbreuk, vormt ook de nog niet zo lang geleden ontdekte Cascadiabreuk, die van Noord-Californië tot Vancouver loopt, een groot gevaar, zo bleek enkele jaren geleden uit een artikel van The New Yorker.

Uit conservatieve voorspellingen (lees: buiten het toeristische seizoen) blijkt dat ‘The Really Big One’ 13.000 doden kan maken, 27.000 gewonden en miljoenen vluchtelingen. Niet zo geruststellend nieuws is dat die breuk ongeveer om de 230 jaar voor ellende zorgt en dat de laatste beving nu al van 311 jaar geleden dateert (de Grote Cascadia Aardbeving). Die laatste aardbeving veroorzaakte toen een tsunami van 10 meter hoog en deed de hele noordwestelijke kustlijn van Amerika 1 a 2 meter naar beneden zakken.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg, is de volgende bewering al zeker niet geruststellend: aardbevingen vallen namelijk niet te voorspellen op korte termijn. Is het voor morgen, voor binnen 50 jaar of voor binnen 100 jaar? We weten het gewoonweg niet. De inwoners kunnen zich dus ook niet voorbereiden op het ergste.

Voorbereiding

Al proberen ze dat wel. Eerder dit jaar bracht KPCC, een radiostation in Zuid-Californië, de podcast “The Big One: Your Survival Guide” uit om de mensen zo goed als mogelijk voor te bereiden op een potentieel verwoestende aardbeving.

Volgens Jones is er elk jaar zowat 2 procent kans dat The Big One losbarst of 1 op de 20.000 kans per dag. Ter vergelijking: de kans dat je bij een auto-ongeval betrokken raakt is 1 op de 7000.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content