Waarom de CIA zoveel belangstelling toont voor het weer

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

De financiering van belangrijke klimaatrapporten door Amerikaanse inlichtingendiensten roept vragen op bij wetenschappers.

Een Amerikaanse klimaatwetenschapper van de Rutgers University in New Jersey, Alan Robock, heeft op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) zijn bezorgdheid uitgedrukt over de financiering door inlichtingendiensten van klimaatstudies om te achterhalen of nieuwe technologieën als potentiële wapens kunnen worden ingezet. Volgens hem spelen inlichtingendiensten met het idee om klimaatveranderende systemen als wapen in te zetten tegen vijandige naties.

De expert, die onder meer rapporten maakte voor het Intergouvernementeel Panel inzake Klimaatsverandering (IPCC), roept de overheidsinstanties op om klaarheid te scheppen over hun interesse in het onderzoek naar hoe het klimaat in de wereld veranderd kan worden. Robock maakt zich immers zorgen over wie zulke klimaatveranderende technologieën dan zou moeten beheren.

Verboden

Onlangs kwam een belangrijk klimaatrapport uit dat werd gesponsord door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, het Amerikaanse ministerie van Energie, de National Oceanic and Atmospheric Administration en… de CIA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens Robock spelen deze inlichtingendiensten geen open kaart over de echte reden van hun interesse in het werk.

Het gebruik van het weer voor vijandige doeleinden werd in 1978 verboden met de Modification Convention (Enmod).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content