Voorbije decennium was warmste ooit (en het wordt nog erger)

Volgens de World Meteorological Organisation werden er in het voorbije decennium extreme klimaatrecords gebroken.

Een nieuw rapport van de World Meteorological Organisation (WMO) staat vol met alarmerende cijfers. Uit het rapport blijkt dat de opwarming van de aarde blijft aanhouden. Tussen 2001 en 2010 waren er meer nationale temperatuurrecords dan in de vorige decennia. Het aantal doden als gevolg van hittegolven nam ook toe. De meeste doden vielen in de Europese hittegolf in 2003 en in de Russische extreme zomer in 2010.

Warmste decennium ooit

De World Meteorological Organisation analyseerde in haar rapport regionale en globale trends in het vorige decennium en bestudeerde ook extreme natuurrampen zoals de orkaan Katrina, de overstromingen in Pakistan en extreme droogtes in Oost-Afrika.

Het vorige decennium was het warmste decennium ooit. Bovendien smolt het ijs op de Noordpool heel erg snel en was er een versnelde afname van de ijskappen en de gletsjers op Antarctica en Groenland. Het zeeniveau steeg ongeveer 3 millimeter per jaar. Dit is een verdubbeling van de trend in de twintigste eeuw toen het zeeniveau nog jaarlijks toenam met 1,6 millimeter per jaar.

De opwarming van de aarde gaat trager dan in de jaren 1990′. Dit doet sceptici twijfelen over de klimaatopwarming. Zij wijzen er ook op dat de temperaturen het voorbije decennium niet voortdurend stegen.

De WMO benadrukt echter dat de temperaturen nog steeds stijgen door de grootschalige uitstoot van broeikasgassen. ‘De veranderlijkheid van het klimaat zorgt ervoor dat sommige jaren koeler waren dan andere maar op de lange termijn wordt het steeds warmer op de aarde’, zegt Michel Jarraud, de secretaris-generaal van de WMO.

Voorbereiden op meer hittegolven

Vele klimaatwetenschappers zijn bezorgd over de consistente hoge temperaturen tijdens het vorige decennium. Elk jaar behalve 2008 behoorde tot de 10 warmste jaren ooit. Bijna 94 procent van de landen beleefde hun warmste decennium tussen 2001 en 2010.

‘Omdat klimaatverandering in de toekomst nog meer hittegolven gaat veroorzaken, moeten we ons goed voorbereiden’, verklaarde Jarraud.

Het voorbije decennium was ook het tweede natste sinds 1901. Gelukkig vielen er bij overstromingen toch minder doden dan in het vorige decennium. Volgens de WMO hebben betere alarmsystemen en betere voorbereidingen gezorgd voor een lagere dodentol. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content