Stropers slachten massaal neushoorns af in Zuid-Afrika

© Reuters

De teller van afgemaakte neushoorns staat in 2011 al op 341. Dat zijn er meer dan in het recordjaar 2010 toen 333 voor hun hoorn zijn afgeslacht. De hoorn is vooral gegeerd in Vietnam om zijn ‘genezende krachten’.

De vraag naar de hoorn van de neushoorn heeft stropers nog bloeddorstiger gemaakt dan het voorbije jaar. In Zuid-Afrika werden in 2011 al 341 dieren afgemaakt. Daarmee wordt het trieste record van 333 in 2010 overschreden nog voor het jaareinde.

Tot 2005 werden jaarlijks ongeveer 36 neushoorns in Zuid-Afrika gedood voor hun hoorn. Daarna is het aantal enkel blijven stijgen. Volgens dierenorganisatie WWF zou de hoorn van de neushoorn een zeer gevraagd ingrediënt zijn in de Vietnamese traditionele geneeskunde. Vele Vietnamezen geloven dat elementen in de hoorn kanker kunnen genezen.

De vraag vanuit Vietnam is sinds 2005 enkel toegenomen en daarmee ook het stroopgedrag. De stropers zagen de hoorn van de neushoorn af en laten het gewonde dier daarna achter. Zonder verzorging bloedt het dood.

Stropers hebben hun actiegebied vooral in Zuid-Afrika gelegd omdat hier nog de grootste neushoornpopulatie te vinden is. Zuid-Afrika zou nog 1.916 zwarte neushoorns tellen en 18.780 witte neushoorns.

De handel in de hoorn van de neushoorn is geregeld door de Conventie over de internationale handel in bedreigde diersoorten. Zuid-Afrika staat export in de hoorn enkel toe als jachttrofee. De WWF dringt er nu op aan dat aanpassingen worden aangebracht in de regeling van het verkrijgen van een jachttoestemming.

De overheid in Zuid-Afrika heeft ook een studie besteld om uit te zoeken of het legaliseren van handel in de hoorn van de neushoorn minder neushoorns het leven zou kosten. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content