Steeds meer libellensoorten uit het zuiden in ons land

© GF

De klimaatopwarming stuwt libellen uit het zuiden naar ons land.

Er komen steeds meer nieuwe libellensoorten naar ons land. Volgens Geert De Knijf en Anny Anselin van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek van de Vlaamse Gemeenschap zijn er sinds 1980 acht nieuwe soorten uit het zuiden in Vlaanderen geregistreerd, en dat op regelmatige basis, wat zou wijzen op een geleidelijke kolonisatie van onze regio.

In het vakblad BioRisk beschrijven ze de evolutie van de populaties, die piekten in de tweede helft van de jaren 1990. Nadien zijn de aantallen per soort wat lager, maar dat is mogelijk een gevolg van het feit dat er steeds meer nieuwe soorten opduiken.

Sommige van de beestjes, die uit het Middellandse Zeegebied stammen, blijken zich hier ondertussen ook voort te planten, en dat steeds vroeger in het jaar, wat impliceert dat ze stabiele populaties gevormd hebben. Het ligt voor de hand dat de opwarming van het klimaat hierbij een grote rol speelt.

In de International Journal of Odonatology toont De Knijf met een aantal andere collega’s aan dat klimaatopwarming ook nadelig kan zijn voor libellensoorten, doordat hun natuurlijke biotoop aangetast wordt. Sommige soorten in de Roemeense Karpaten, bijvoorbeeld, zouden zo het grootste deel van hun leefgebied kunnen verliezen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content