Spaanse gemeente geeft katten en honden ‘mensenrechten’

© iStock

Dierenrechtenorganisaties zijn in de wolken over een beslissing van de Spaanse gemeente Trigueros del Valle om katten en honden een soort van mensenrechten toe te kennen.

Het gemeentebestuur van de Spaanse plaats Trigueros del Valle, een gemeente van zo’n 330 inwoners in de regio Castilië en León, heeft unaniem een voorstel goedgekeurd om katten en honden als ‘niet-menselijke inwoners’ te definiëren. Daardoor krijgen de dieren gelijkaardige rechten als mannen en vrouwen.

‘Honden en katten leven al meer dan 1.000 jaar onder ons’, zegt Pedro Pérez Espinosa, de socialistische burgemeester van de gemeente. ‘De burgemeester moet niet alleen de menselijke inwoners vertegenwoordigen, maar moet er ook zijn voor de andere.’

Dierenrechtenorganisaties verwelkomen deze nieuwe bescherming van huisdieren. Ook de tegenstanders van stierengevechten zijn opgetogen aangezien de nieuwe wet ‘elke daad die tot verminking of de dood leidt van een niet-menselijke inwoner’ verbiedt. Dat laatste is ook de belangrijkste reden waarom de wet in het leven werd geroepen.

Chimpansees

Wat in de nieuwe wetgeving echter niet geregeld is, zijn de gevallen waarbij een dierbare hond of kat uit medeleven in slaap wordt gedaan.

Het is niet de eerste keer dat een dier zoiets als mensenrechten krijgt toegekend. Zo vechten Amerikaanse dierenrechtenorganisaties al langer voor een betere erkenning van chimpansees. Eerder dit jaar oordeelde een rechtbank dat twee chimpansees in een universiteitslabo niet als bezit kunnen worden beschouwd, maar als rechtspersonen. Het hof respecteerde daarmee het habeas corpus-principe. Dat ‘bevelschrift tot voorleiding’ biedt bescherming aan wie onwettig gearresteerd wordt. Het was de eerste keer dat er aan iets anders dan aan een Homo sapiens individuele rechten werden toegeschreven. Wellicht zal er tegen de uitspraak beroep worden aangetekend. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content