Slaat de pandagekte weer toe in België?

De panda Hao Hao, die te bewonderen is in het Henegouwse dierenpark pairoi Daiza, is mogelijk zwanger. © BELGA

Hao Hao, de vrouwelijke reuzenpanda in dierenpark Pairi Daiza, vertoont de drie symptomen die wijzen op een mogelijke zwangerschap.

“Op dit moment kan voorzichtig gesproken worden over een mogelijke, misschien waarschijnlijke komst van een baby”, luidt het behoedzaam. Wanneer de zwangerschap bevestigd zou worden, dan zou het jong tussen vandaag en het begin van de zomer, op eender welk moment, geboren kunnen worden, aldus Pairi Daiza.

Er zijn vooreerst de resultaten van het urineonderzoek van Hao Hao. “Dagelijks worden urinestalen genomen, waarin drie verschillende variabelen worden geanalyseerd (progesteron, ceruloplasmine en metaboliet PGFM). Deze drie waarden lijken erop te wijzen dat er zich een embryo heeft ingeplant in de baarmoederwand van Hao Hao”, aldus Tim Bouts, zoölogisch directeur en dierenarts.

Verder wijst haar gedrag op zwangerschap. “Gedurende enkele weken at Hao Hao het dubbele van haar dagelijkse portie aan bamboe. Vervolgens nam haar interesse in eten sterk af en weigerde ze om haar grot te verlaten. Ze slaapt veel en is snel vermoeid. Vorig jaar hebben we hetzelfde meegemaakt. We zijn dus erg voorzichtig gebleven en hebben onze vermoedens voor onszelf gehouden. Deze keer zijn de signalen echter veel duidelijker geworden”, zegt verzorgster Tania Stroobant.

Schijnzwangerschap

Hao Hao heeft geen aandacht meer voor de mannelijke verzorgers. Ook zondert ze zich vaker af. “We hebben eveneens opgemerkt dat haar tepels opzwellen, wat erop wijst dat ze zich klaarmaakt om borstvoeding te geven. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek bevestigen nu onze observaties”, aldus Pairi Daiza.

De verantwoordelijken blijven uiterst voorzichtig in dit stadium. “Het blijft steeds mogelijk dat Hao Hao schijnzwanger is, dat ze de foetus verliest of deze resorbeert.”

Indien alles positief evolueert, wordt dit het eerste jong voor Hao Hao, na een dubbele kunstmatige inseminatie uitgevoerd met het sperma van Xing Hui, de mannelijke reuzenpanda in Pairi Daiza, op 10 en 11 februari 2016.

Geboortes bij deze met uitsterven bedreigde diersoort zijn zeldzaam. Wereldwijd worden er jaarlijks (inclusief in China), slechts gemiddeld een dertigtal jongen geboren in gevangenschap, en 242 sinds 2008. In de bergen in China leven in het wild nog slechts 2.000 panda’s.

Het is al de tweede keer dat er in Pairi Daiza uitgekeken wordt naar pandababy’s. Vorig jaar mislukte de poging omdat Xing Hui nog in zijn puberteit verkeerde en nog niet dominant genoeg was om zijn vrouwtje te bespringen.

Dat panda’s überhaupt nageslacht hebben, mag – met een lichte overdrijving – een wonder heten. Het pandavrouwtje is namelijk maar 12 uur per jaar vruchtbaar. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content