Rotweer in juli uitzonderlijk fenomeen

© Belga

De maand juli was veel te koud en veel te nat voor de tijd van het jaar. Volgens het KMI was het rotweer zo uitzonderlijk dat het zich maar eens in de 30 jaar voordoet.

Met een gemiddelde temperatuur van 16 graden bleef het kwik in juli 2,4 graden onder het normale gemiddelde. Het KMI noemt dat uitzonderlijk en doelt daarmee op een verschijnsel dat één keer in de 30 jaar wordt bereikt of overtroffen.

Rotweer
In 2000 deden we met een temperatuur van 15,3 graden overigens nog slechter. Dat was het dieptepunt van de laatste dertig jaar. Het rotweer van de maand juli mag dan volgens het KMI uitzonderlijk zijn, maar met die gemiddelde 16 graden komen we zelfs niet in de top 10 van slechtste julimaanden, zegt KMI-weerman David Dehenauw. Slechtste gemeten julimaand ooit kenden we in 1841, met gemiddeld 13,4 graden.

Veel te koudDe gemiddelde maximumtemperatuur was 20,1 graden, ook uitzonderlijk. Normaal moet dat 23 graden zijn, in 2000 was dat 18,9 graden. Gemiddelde minimumtemperatuur was 12,4 graden, eveneens uitzonderlijk. Normaal moet dat 14 graden zijn, in 2000 was dat 12,1 graden.

Veel te weinig zon
Met een een zonneschijnduur van 140 uren komen we maar aan 70 procentvan de normale hoeveelheden, ook aan zee. Zeer abnormaal, aldus het KMI.

Veel te veel regen
Wat de regen betreft, zitten we in Ukkel met een totaal van 55,6 mm onder het gemiddelde van 73,5 mm. Juli was evenwel vooral door de vele buien slecht. In West- en Oost-Vlaanderen en het westen van Antwerpen scoren we meer dan 100 mm: slechter dus dan de normale hoeveelheden. Ook met 20 regendagen zitten we boven het gemiddelde (14,3). (Belga/EE)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content