Rivieren droog: Californië wil zalm naar zee ríjden

Veel rivieren in Californië staan kurkdroog. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Het is kurkdroog in Californië. Zo droog dat de rivieren te laag dreigen te gaan staan voor de migratie van de zalm. De overheid overweegt de beesten naar zee te rijden met vrachtwagens.

Californië wordt al drie jaar geplaagd door uitblijvend regenval. Dit jaar bereikt de situatie een breekpunt. Boeren in de Centrale Vallei vrezen dat hun einde nabij is als het niet snel regent. Hele gemeentes zien hun watervoorziening in gevaar komen.

De staat Californië en de Amerikaanse federale overheid, daarin gesterkt door klimaatwetenschappers, zien in de situatie een symptoom van global warming. VS-president Obama bezocht de regio onlangs om noodsteun te beloven. Maar de boeren zijn lang zijn niet enigen die in de problemen komen, schrijft de krant The Sacramento Bee. Ook de zalmkweek staat voor een strop.

Lome vissen

Zalmen worden zoals bekend geboren in rivieren, zwemmen vervolgens naar zee en komen terug om zich voort te planten. Een flink dele van de zalmvangst voor de Amerikaanse Westkust hangt dan ook af van kwekerijen in Californische rivieren.

Probleem is: door de aanhoudende droogte – de bergen in de Sierra Nevada krijgen al jaren veel te weinig sneeuw – komen ook de rivieren te laag te staan. Daardoor dreigt de zalm niet naar zee te kunnen. Bijkomend probleem: een lage waterstand in de rivieren betekent warmer water, en dat betekent dan weer lome zalmen die een makkelijkere prooi zijn voor roofdieren.

Als het niet gauw hard gaat regenen, maken natuurbeheerders in de staat zich dan ook op om miljoenen zalmen met vrachtwagens naar zee te rijden, schrijft de krant The Sacramento Bee. Het plan is om de beesten stroomopwaarts te vangen bij de Coleman National Fish Hatchery, een kwekerij aan de Battle Creek een zijstroom van de Sacramento-rivier, en ze met grote tankwagens tot aan de monding te brengen, waar ze dan weer vrijgelaten kunnen worden.

Verwarde zalm

Daar zijn weliswaar risico’s aan verbonden, waarschuwen milieuactivisten. Zou houden sommigen het voor mogelijk dat de beesten zo in de war zouden geraken dat ze de rivier waar ze zelf in geboren zijn niet meer vinden, lukraak een andere rivier in zwemmen en zo de genetisch verscheidenheid van de soort in gevaar brengen.

In Californië wordt dan ook hard nagedacht over de beste manier om zalm naar de zee te rijden. Lukt dat in de Sacramento-rivier, dan wil men de techniek ook toepassen op andere rivieren in de regio.

Partner Content