Parasieten houden van spotvogels

© Artur Mikołajewski

Spotvogels op de Galapagos Eilanden blijken gevoelig voor verplaatsingen van mijten en luizen.

De doortocht van Charles Darwin op de Galapagos Eilanden in de Stille Oceaan is sterk gelinkt aan de aanwezigheid van darwinvinken, die Darwin het licht van zijn evolutie door natuurlijke selectie zouden hem doen zien. Wat niet het geval was, want Darwin had geen aandacht voor de vogeltjes, die hij zelfs foutief determineerde – het zijn andere wetenschappers achteraf die van het vinkenverhaal een schoolvoorbeeld van natuurlijke selectie hebben gemaakt.

De enige vogels op de Galapagos waar Darwin iets interessants inzag, waren enkele soorten spotvogels, die vandaag overigens tot de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld behoren. Op sommige eilanden zijn ze al uitgestorven. De beestjes blijven echter evolutionaire inzichten opleveren. Het vakblad BMC Evolutionary Biology meldt dat wetenschappers een mooie link hebben gelegd tussen de evolutie van de vogels en die van de mijten en luizen die erop parasiteren.

Sommige parasieten blijken heel specifiek voor een bepaalde vogelpopulatie te zijn, en evolueren mee met hun gastheer, om optimaal aangepast te blijven, andere zijn algemener en liften gemakkelijk van de ene soort naar de andere (en op de Galapagos dus ook van het ene eiland naar het andere).

Het inzicht zou nuttig kunnen zijn in het stroomlijnen van programma’s om de spotvogels voor uitsterven te behoeden, onder meer door vogels te vangen en tussen eilanden te verplaatsen. Hoe minder parasieten er dan meereizen, hoe beter.(DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content