Ook milieuactivisten verbolgen over Amerikaanse NSA

© Reuters

Het enorme datacentrum dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA bouwt in Utah jaagt niet alleen mensenrechtenactivisten de gordijnen in, ook de ecologische voetafdruk doet wenkbrauwen fronsen.

De NSA kwam de voorbije weken zwaar onder vuur te liggen toen Edward Snowden bekendmaakte dat het agentschap de telefoongegevens van miljoenen Amerikanen bijhoudt. Bovendien werden sociale netwerksites en zoekmachines gebruikt om buitenlandse communicatie te registreren.

Om die enorme hoeveelheden data te kunnen opslaan en verwerken, heeft het agentschap enorme datacenters nodig. Het bouwt er momenteel twee nieuwe, waarvan het grootste in het stadje Bluffdale in de staat Utah komt. Dat doet niet alleen de wenkbrauwen fronsen omwille van de gevolgen voor de privacy op het net, maar ook om de grote ecologische voetafdruk van de installatie, met name de waterconsumptie.

Volgens de lokale media zal het centrum maar liefst 6,4 miljoen liter water gebruiken om de 10.000 vierkante meter aan computerservers te koelen. De installatie is daarmee meteen goed voor 1 procent van de totale watervoorziening in de droge woestijnstaat.

Recyclage

De lokale overheid maakt zich sterk dat ze die grote vraag kan opvangen omdat de installatie niet meteen op volle capaciteit zal draaien en ze dus tijd heeft om bijkomende watervoorziening te creëren. Bovendien zou ongeveer een derde van het gebruikte water gerecycleerd worden om onder meer de parken in de stad mee te besproeien, zegt Mark Reid, burgemeester van Bluffdale.

Ook de elektriciteitsconsumptie van de installatie is duizelingwekkend: het datacenter zal volgens het U.S. Army Corps of Engineers zo’n 65 megawatt aan elektriciteit nodig hebben om de klok rond te draaien. De elektriciteitsfactuur komt daarmee op zo’n 18 miljoen dollar per jaar. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content