Ons lichaam is niet aangepast aan de moderne wereld

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

De moderne wereld is niet geschikt voor de manier waarop de menselijke zintuigen geëvolueerd zijn. Daardoor worden we slechtziend, obees en depressief, waarschuwen wetenschappers.

Drie experts spraken hun bezorgdheid uit op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in Boston, zo meldt The Independent.

Volgens Amanda Melin van de Calgary University in Canada vormt onze indoor levensstijl in steden en het gebruik van computers een probleem voor onze ogen. Lang binnen zitten in artificieel licht en voortdurend staren naar een computerscherm heeft tot een bijziendheidepidemie geleid waardoor in sommige delen van de wereld maar liefst 90 procent van de mensen een bril moeten dragen.

‘We zitten binnen en in kunstmatig licht. We zijn niet meer zo vaak buiten in de context waarin ons zicht is geëvolueerd’, aldus Melin die beleidsmakers oproept om maatregelen te bedenken die kinderen en jongeren meer buiten laten zijn.

De suikerrijke boom

We klimmen in de boom die onze maatschappij heeft gecreëerd en we laven er ons aan. Maar het fruit in de boom raakt nooit op en we komen nooit uit de boom,

Paul Breslin, professor Voedingswetenschappen

Paul Breslin, professor Voedingswetenschappen aan de Rutgers University in New Jersey, ziet dan weer een verklaring voor de obesitasepidemie in onze drang voor suikerrijke voeding die terug te leiden is naar ‘de aap die in ons zit’. Onze liefde voor suiker is volgens Breslin te wijten aan het feit dat we miljoenen jaar geleden eenzelfde voorouder hadden als de andere apen op de planeet. Zij leefden allemaal in bossen en klommen de bomen in op zoek naar fruit, zolang dat beschikbaar was. Wanneer het fruit op was, voedden ze zich op de grond met insecten en bladeren die niet zo zoet zijn.

Maar in de moderne wereld is suikerrijke voeding het hele jaar door beschikbaar. ‘We klimmen in de boom die onze maatschappij heeft gecreëerd en we laven er ons aan. Maar het fruit in de boom raakt nooit op en we komen er niet meer uit, dus blijven we ons volproppen met suiker en worden we dikker en dikker’, aldus Breslin.

Reukzin in de war

Professor Kara Hoover van de Alaska University beweert tot slot dat de menselijke neus in de war lijkt te zijn door de modern wereld. ‘Onze reukzin evolueerde in een zeer geurrijk landschap waarin we voortdurend met de omgeving interageerden’, aldus Hoover. ‘Dat doen we vandaag niet meer en bovendien worden we geconfronteerd met zware luchtvervuiling.’

‘Vervuiling brengt de reukzin in de war en dat kan leiden tot zowel mentale aandoeningen zoals depressie en angst als fysieke en sociale problemen zoals obesitas en een slechte interactie met anderen.’ Een slechte reukzin wordt immers geassocieerd met overeten omdat mensen minder plezier beleven aan hun voeding. En de reukzin kan ook gebruikt worden om angst te detecteren bij anderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content