Nieuw Canarisch eiland in de maak?

© Epa

Door de uitbarsting van een onderwatervulkaan nabij de Canarische Eilanden ontstaat mogelijk een nieuw eiland.

Al drie weken lang spuwt een onderwatervulkaan lava nabij de kust van El Hierro, het meest zuidelijke Canarische Eiland. Daardoor neemt de vulkaan steeds meer in lengte toe. Momenteel torent hij al 100 meter boven de zeebodem uit. Nog 150 meter erbij en de Canarische Eilanden hebben er na meer dan een miljoen jaar een broertje bij.

Inwoners van de Canarische Eilanden zijn al op zoek gegaan naar een naam voor het nieuwe eiland. Zo zijn er meer dan 500 voorstellen, waaronder ‘De Ontdekking’ en ‘Atlantis’. In de Spaanse kranten wordt bovendien gediscussieerd over wie de verantwoordelijkheid over het nieuwe territorium zou moeten krijgen.

Dagelijks aardbevingen

De vulkaan nabij El Hierro veroorzaakt dagelijks aardbevingen. Sinds juli zijn er al meer dan 10.000 aardbevingen op El Hierro geweest, waarvan de meeste weliswaar onvoelbaar zijn.

Twee weken geleden werden nog bijna 600 inwoners van het vissersdorp La Restinga geëvacueerd, maar die zijn ondertussen allemaal terug naar huis gekeerd.

Voor de kust van het eiland drijft een asvlek groter dan El Hierro zelf. Dode vissen liggen verspreid in het water terwijl gas naar boven bubbelt.

El Hierro is met ongeveer 270 vierkante kilometer en 10.000 inwoners het kleinste en dunst bevolkte van de Canarische Eilanden. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content