‘Neem geen selfies meer met tijgers op vakantie’

Toerist poseert met tijger in Thailand © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Een Britse dierenrechtenorganisatie vraagt om niet langer selfies te nemen met wilde dieren op vakantie. ‘Een selfie met een tijger om indruk te maken op Facebook, is tegelijkertijd een levenslange lijdensweg voor de dieren.’

Onder de titel ‘No Photos, Please’ lanceert de Britse dierenrechtenorganisatie Care for the Wilde op Wereldtijgerdag (29 juli) een nieuwe campagne waarin ze toeristen oproept om geen selfies meer te nemen met tijgers en andere dieren. “Deze foto’s hebben een grote impact op de dierenwereld. Op dit moment leidt vooral Thailand onder de hype van de selfies met tijgers”, klinkt het in The Guardian.

Toeristen die op reis oog in oog staan met ‘wilde dieren’, delen deze beelden graag met het thuisfront. Maar volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, loopt de trend stilaan uit de hand. Op de datingwebsite Tinder posten meer en meer gebruikers een foto van zichzelf met een tijger. Zo bestaan er volgens de krant specifieke verzamelpagina’s waarop gebruikers ‘opscheppen’ met hun foto’s en aanmanen om zelf “een nog straffere foto te tonen”.

Tanden uitgetrokken

“Mensen zien deze foto’s online en willen dolgraag ook zo’n plaatje, maar de dieren lijden enorm”, zegt Chris Pitt, woordvoerder van de organisatie.

“Vooral in Thailand is het erg populair om een foto te maken naast een tijger of met een aapje op je schouder. Deze dieren zien er schattig uit en mensen lokken ze met allerlei lekkers. Maar eigenlijk zijn het nachtdieren die thuis horen in de jungle. De overbelichting van de flashes van camera’s is erg schadelijk voor hun ogen.”

Volgens de organistie worden op sommige plekken de tanden en nagels van de dieren bewust uitgetrokken. “Zo zijn ze ongevaarlijk en ietwat manipuleerbaar.”

Gevaarlijk voor toeristen

Deze selfies zijn niet alleen nadelig voor de dieren, ook toeristen brengen zichzelf soms in een gevaarlijke situatie. Care for the Wild International schat dat er jaarlijks zo’n 60 incidenten zijn met toeristen en tijgers in gevangenschap in the Tiger Temple, een toeristische trekpleister in Thailand.

“Ik weet dat veel mensen vinden dat we overreageren en de pret verstoren”, zegt de CEO Philip Mansbridge. “Maar de realiteit is dat een snelle foto om indruk te maken op Facebook , soms gelijkstaat aan een levenslange lijdensweg voor de dieren.”

Niet alleen in Thailand kunnen toeristen vrolijk poseren met een tijger. Ook in Mexico en Marokko worden onder meer leeuwenwelpen behandeld als huisdieren. “Zulke dieren horen thuis in de wilde natuur en niet aan een ketting om in dienst te staan van toeristen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content