Vermijd pesticiden: 11 tips om te tuinieren zonder vergif

© Getty

Op de website zonderisgezonder.be, van de Vlaamse milieumaatschappij, vindt u een rist adviezen voor de tuinier die pesticiden aan de kant wil laten. Een bloemlezing.

  1. Groene tuinaanslag op het terras kunt u manueel verwijderen. Door geregeld stevig te borstelen verwijdert u kleine plantjes. De grote kunt u met een mesje uitsteken. Met een onkruidbrander kunt u ongewenste planten een temperatuurschok geven. 
  2. Stel uzelf de vraag of u het volledige oppervlakte van uw terras gebruikt en of u een deel niet kunt ontharden en vergroenen.
  3. Als u er echt niet mee kunt leven dat er iets anders opschiet in uw gazon dan gras, overweeg dan om de oppervlakte van het gazon in te perken.
  4. Wie een bloemrijk grasland wil in de tuin, maait minder intensief en voert het gemaaide gras af. Zo verarmt u de bodem en daalt de concurrentiekracht van het gras.
  5. Wie echt geen kruiden in het gazon wil, maait het best intensief. De meeste kruiden, zoals brandnetel, distels en zevenblad, krijg je uit je gazon weg door te maaien, de onkruiden verdragen dat maaien niet, gras wel.
  6. Als u veel madeliefjes in het gazon hebt, is uw bodem wellicht verdicht. U kunt die beluchten met een spitvork.
  7. Koester klaver: die haalt stikstof uit de lucht en is zo een extra, natuurlijke bemesting voor uw gazon.
  8. Paardenbloemen of andere kruiden die in een rozet groeien, verwijdert u – voor ze in het zaad staan – met een onkruidsteker. 
  9. Als er ongewenste kruiden opschieten in uw borders, kunt u wieden met de hand. Dat is niet de snelste methode, maar wel efficiënt.
  10. Slakken kunt u bestrijden met een bierval of met aaltjes, in de handel verkrijgbaar.
  11. Als u mieren uit de moestuin wilt weren, zet dan boerenwormkruid, afrikaantjes, goudsbloem, rozemarijn. Of strooi bladeren van notelaar, varens, lavendel, tomaat of tijm tussen de groenterijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content