Na vleesschandaal, nu ook rijstschandaal in China

© iStock

Amper een week nadat bekend raakte dat in China vlees werd verkocht na de vervaldatum, is het land opnieuw in de ban van een voedselschandaal.

In China is ophef ontstaan over de illegale verkoop van genetisch gemanipuleerde rijst die niet goedgekeurd is voor verkoop. De Chinese nieuwszender CCTV meldt dat in de provincie Hubei zakken met genetisch gemanipuleerde rijst verkocht zijn. De ontdekking is gedaan in de Chinese Academie voor Inspectie en Quarantaine.

De Landbouwcommissie van Hubei is in spoedzitting samengekomen en gaat onderzoeken hoe het kan dat de rijst in de provincie verbouwd en verkocht is. De provincie probeert de bevolking gerust te stellen en zegt dat de gevonden rijst geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. Deskundigen vermoeden dat de zaden in omloop gekomen zijn voor 2001, toen de gentechnologie nog niet streng werd gecontroleerd en er volop werd geëxperimenteerd.

De krant ChinaDaily citeert een manager van een voedselverwerkingsbedrijf in Shanghai. Hij getuigt anoniem dat er al op grote schaal genetisch gemanipuleerde rijst gekweekt wordt Hubei, maar ook in andere provincies als Hunan, Anhui en Fujian. In China worden genetisch gewijzigde gewassen ook legaal verkocht. Er zijn invoervergunningen voor onder meer soja, maïs, katoen en bieten.

Oud vlees opnieuw verpakt

De Chinese autoriteiten lieten een week geleden ook al een fabriek sluiten van Husi Food, een Chinees filiaal van de Amerikaanse voedingsproducent OSI Group, dat ervan verdacht wordt vlees dat voorbij de houdbaarheidsdatum was verkocht te hebben aan grote restaurantketens zoals McDonald’s, KFC of Pizza Hut.

Lokale media in China hadden undercoverbeelden getoond van arbeiders die oud vlees opnieuw aan het verpakken waren en met aangepaste houdbaarheidsdata naar retailers stuurden. Onder meer McDonald’s en Pizza Hut waren klant bij Shanghai Husi Food.

De topman van OSI, Sheldon Lavin, verontschuldigde zich al en noemde het incident in China “volstrekt onaanvaardbaar” en garandeerde dat het nooit meer zou gebeuren. Verschillende bedrijven zetten de samenwerking met het bedrijf al stop. (IPS/Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content