Met uitsterven bedreigde panda blijft onverteerbare bamboe eten

© Reuters

Panda’s zouden beter vlees eten als ze willen overleven. Hun verteringssysteem is immers slecht aangepast aan hun favoriete en enige voedsel: bamboe.

Hoewel reuzenpanda’s niets anders eten dan een gespecialiseerd dieet van bamboe, blijkt nu uit onderzoek dat ze de plant amper verteren. Dat is dan ook de reden waarom de dieren er zo veel van eten. Panda’s kunnen namelijk tot 14 uur spenderen aan het eten van bamboe. Dan nog verteren ze slechts 17 procent van wat ze verorberen.

Chinese onderzoekers ontdekten tot hun grote verbazing dat, in tegenstelling tot de meeste herbivoren, de darmbacteriën van de panda niet geëvolueerd zijn om aan zijn huidige dieet te voldoen. Uit de studie, die gepubliceerd werd in het vakblad mBio, van de uitwerpselen van de panda’s blijkt dat ze niet over bepaalde plantenafbrekende bacteriën beschikken.

Uitsterven

Ook de mens heeft die bacteriën niet waardoor ook hij moeilijk planten en bladeren verteert. ‘De uitkomst van de studie is onverwacht en tegelijk interessant omdat het impliceert dat de darmflora van de reuzenpanda niet goed is aangepast aan zijn unieke dieet en hem voor een evolutionair dilemma plaatst’, zegt Xiaoyan Pang, co-auteur van de studie.

De wetenschappers ontdekten daarnaast dat de darmbacteriën in de late herfst nogal verschillen van de lente en de zomer, wat mogelijk te verklaren is door het gebrek aan bamboe in de herfst.

Het meest bekende dier van China evolueerde miljoenen jaren geleden van een soort die zowel vlees als planten at naar een dieet van bijna exclusief bamboe. Maar hun darmflora evolueerde dus niet mee en dat vergroot net het risico op uitsterven van de reeds zwaar bedreigde panda. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content