Luchtvervuiling schaadt gezondheid in Europa

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de schade van de Europese luchtvervuiling voor de gezondheid heel groot.

Volgens wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de gezondheidseffecten van de luchtvervuiling in Europa jarenlang onderschat en moet dit probleem door de Europese Unie bestreden worden. Dit schrijft The Guardian. De resultaten van het onderzoek staat in een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Doodgeboortes

In maart meldde het Europese milieuagentschap dat de luchtkwaliteit in de Europese Unie verbeterd was. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er nog steeds te veel luchtvervuiling.

Zestig wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie analyseerden hoe verontreinigende stoffen onze gezondheid beschadigen. Ze bestudeerden de impact van ozongassen, stikstofdioxide, fijn stof en andere vervuilde stoffen op de gezondheid.

De vervuilde lucht zorgt in Europa voor hartziektes, ziektes aan de luchtwegen, diabetes en doodgeboortes. Bovendien heeft de luchtvervuiling ook een negatieve impact op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. De luchtvervuiling wordt vooral veroorzaakt door het auto- en spoorverkeer en door de industrie.

Slecht beleid

Uit studies van stikstofdioxide blijkt dat er een langetermijneffect is op de gezondheid van de Europese bevolking. Volgens de wetenschappers zijn er ook hogere blootstellingen aan stikstofdioxide en koolstofmonoxide als gevolg van houtvuur in huis. Ook ondergrondse spoorlijnen beschadigden de gezondheid van de bevolking.

De Wereldgezondheidsorganisatie roept de Europese Unie op om een strenger beleid tegen luchtvervuiling te voeren. ‘De nieuwe resultaten geven wetenschappelijk bewijs voor het slechte beleid van de EU. Dubbel zoveel mensen als dertig jaar geleden lijden aan astma’, zegt Anne Stauffer, directeur van de Health and environment Alliance.

Ook in België

Luchtvervuiling wordt door dokters erkend als een van de 10 grootste doders ter wereld. De Engelse hoofdstad Londen is een van de meest vervuilende steden in Europa. In Londen vallen er door de luchtvervuiling ongeveer 4300 doden per jaar.

Ook in België is er nog steeds veel luchtvervuiling. België is een van de acht Europese landen die de toegelaten Europese norm voor luchtvervuiling blijft overschrijden. Dit meldde het Europese milieuagentschap in maart. Vooral de hoofdstad Brussel scoort slecht op het vlak van luchtvervuiling. Brussel is een van de meest vervuilende grootsteden in Europa. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content