Leeuwenwelpje geboren in Antwerpse Zoo

© Belga

Leeuwin Maouli is in de Antwerpse Zoo bevallen van een leeuwenwelpje. De bevalling verliep moeizaam en een tweede welpje werd dood geboren.

Eind augustus is leeuwin Maouli in de Zoo van Antwerpen bevallen van een eerste welpje. Dat meldt de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) in een persbericht. De bevalling verliep moeizaam en een tweede welpje werd dood geboren. De komende periode is cruciaal om te zien of moeder en jong het redden.

Maouli bleef na de bevalling slap, nerveus en onrustig en at nog niet. Het is belangrijk dat de moeder voldoende eet om haar jong goed te kunnen laten drinken. Omdat het gedrag van Maouli vreemd bleef en het risico bestond dat er nog welpjes in de baarmoeder achterbleven, werd de baarmoeder van de leeuwin gecontroleerd. Uit een echo bleek dat er geen welpjes meer waren, maar dat Maouli’s baarmoeder ontstoken was.

De verzorgers houden moeder en welp nu nauwlettend in de gaten en hebben gezien dat Maouli haar jong wel goed zoogt. Om zowel moeder als haar jong niet te verstoren, blijven ze nog een tijdje gescheiden van de andere leeuwen. Vermoedelijk zal Maouli nog tot twee maanden apart blijven om haar jong te laten aansterken. Het nieuwe welpje zal in verschillende fases aan vader en zus

geïntroduceerd worden.

Blind en gevlekt

Leeuwenjongen zijn bij de geboorte blind en gevlekt. Zo vallen ze minder op als ze zich verstoppen tussen het hoge gras en de struiken op de savanne. In de natuur is de leeuw bedreigd. Er leven nog maar 400 Indische leeuwen en 30.000 Afrikaanse in beschermde gebieden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content