Klimaatverandering bedreigt megasteden in Azië

© Reuters

Snel groeiende megasteden in India, Bangladesh en Indonesië zijn het meest kwetsbaar voor de klimaatverandering.

Dat blijkt uit de vierde versie van de jaarlijkse Climate Change and Environment Risk Atlas van het internationale studiebureau Maplecroft. De vierde editie van de atlas bevat voor het eerst een Climate Change Vulnerability Index (CCVI), een index die de kwetsbaarheid voor de klimaatverandering nauwkeurig in kaart brengt voor landen en subregio’s.

De index houdt niet alleen rekening met de rechtstreekse bedreiging van de klimaatverandering, maar ook met conflicten, de toestand van landbouw en economie en de capaciteit van regio’s om maatregelen te treffen.

Landenindex

Op nationaal niveau leidt Haïti, dat vorig jaar verwoest werd door een zware aardbeving, de index als meest kwetsbare land ter wereld. Maar de top tien wordt gedomineerd door zes Afrikaanse ontwikkelingslanden, waaronder Zimbabwe, de Democratische Republiek Congo en Madagaskar.

Ook Aziatische landen met een snelle bevolkingsgroei, zoals Bangladesh, het op een na meest kwetsbare land ter wereld, de Filipijnen (10e), Vietnam (23e), Indonesië (27e) en India (28e), lopen een hoog risico.

Megasteden

Door de hogere resolutie van de index kan dit jaar verder gekeken worden dan het landenniveau en is het ook mogelijk om subregio’s een score te geven. Daardoor blijkt bijvoorbeeld dat het zuidwesten van Brazilië en de Chinese kustgebieden ook echte probleemzones zijn.

Vooral de Aziatische megasteden blijken een bijzonder hoog risico te lopen. Zes van de twintig snelst groeiende steden ter wereld krijgen het etiket “extreem risico” in de index, waaronder Kolkata in India, Manilla in de Filipijnen, Jakarta in Indonesië en Dhaka in Bangladesh. Nog eens tien van die steden, waaronder Guangdong, Delhi en Karachi, krijgen het label “hoog risico”.

De steden combineren een enorme bevolkingsgroei met een relatief zwakke overheid, een vaak hoge mate van corruptie, armoede en een infrastructuur die de snelle bevolkingsgroei niet kan volgen. De steden zijn daardoor slecht voorbereid op rampen, terwijl de klimaatverandering de kans op die rampen precies vergroot.

Economische impact

“Steden als Manilla, Jakarta en Kolkata zijn levensbelangrijke centra van economische vooruitgang in snel groeiende economieën”, zegt Charlie Beldon, medeauteur van de studie. “Maar hittegolven, overstromingen, watertekort en toenemende stormen kunnen verstrekkende gevolgen hebben, niet enkel voor de lokale bevolking maar voor bedrijven, economieën en investeerders over de hele wereld, vooral omdat het economische belang van die landen snel stijgt.”

Manilla bijvoorbeeld is het economische hart van de Filipijnen, met een bevolking die naar verwachting met 20 procent zal groeien tot 2,23 miljoen inwoners tegen 2020. Maar de stad is erg kwetsbaar voor tropische cyclonen en overstromingen. In Kolkata kunnen tegen 2020 zelfs 8 miljoen mensen leven. Ongeveer een derde daarvan komt in de sloppenwijken terecht, en die worden op plaatsen gebouwd waar de stijgende zeespiegel het gevaarlijkste is. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content