Tot 3 jaar cel voor Britse klimaatactivisten: ‘Zwaarste straf ooit voor vreedzaam protest’

De actievoerders, op 17 oktober 2022. © Belga

Twee Britse klimaatactivisten van Just Stop Oil zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar, omdat ze met een protestactie openbare overlast hebben veroorzaakt. Ze klommen afgelopen oktober in de hoge palen van een brug bij Dartford, vlak bij Londen, om een grote vlag op te hangen.

De politie moest de brug bijna twee dagen afsluiten voor verkeer door de actie.

De twee mannen, Morgan Trowland en Marcus Decker, werden schuldig bevonden aan ‘openbare overlast’. Een van de twee kreeg drie jaar, de andere twee jaar en zeven maanden. Volgens de klimaatgroep gaat het om ‘de zwaarste veroordeling voor een vreedzame actie in het Verenigd Koninkrijk’.

De rechter, Shane Colley, erkent dat het een strenge uitspraak is en zegt dat hij daarmee wil voorkomen dat anderen hun actie zullen nabootsen. ‘Jullie moeten worden gestraft voor de chaos die jullie hebben veroorzaakt en om anderen ervan te weerhouden jullie te kopiëren.’ Volgens Colley werden duizenden mensen door de actie geraakt.

De twee mannen hadden een brug over de Theems gekozen die deel is van een drukke snelweg rond Londen. Ongeveer 160.000 voertuigen passeren dagelijks de brug. Die dag werd het verkeer er stilgelegd tussen 4.00 in de ochtend en 21.00 uur in de avond.

Dit weekend voeren Just Stop Oil en andere klimaatgroepen weer grootschalig actie in Londen om meer inzet van de regering te eisen. Extinction Rebellion noemt het ‘The Big One’ en wil een groot deel van de stad platleggen. De activisten hopen zondag met meer dan 50.000 mensen voor het parlement te protesteren

Partner Content