Na veroordelingen: Extinction Rebellion kondigt nieuwe acties aan, derde verdachte betuigt spijt

Vastgelijmde activisten aan 'Het meisje met de parel' van Vermeer. © twitter

Uit solidariteit met de Belgische klimaatactivisten die in Nederland veroordeeld zijn, gaat Extinction Rebellion een golf van acties organiseren in België en Nederland. Een derde verdachte verscheen vrijdag voor de rechtbank en kreeg eenzelfde straf: 2 maanden cel waarvan 1 maand voorwaardelijk.

‘We doen dit om aan te klagen dat klimaatactivisten buitenproportioneel worden bestraft terwijl de echte klimaatcriminelen vrij rondlopen’, aldus een mededeling van Extinction Rebellion.

Woensdag zijn twee van de drie Just Stop Oil-activisten die zich in Den Haag aan het beschermende glas van Vermeer’s ‘Meisje met de parel’ vastplakten, veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk.

‘Wij vinden dit een buitenproportionele straf die duidelijk is gericht op het afschrikken van klimaatactivisten, wat een onaanvaardbare aanval vormt op de democratische ruimte’, zo oppert de groepering. ‘Het optreden van de activisten was weliswaar provocatief, maar het was strikt geweldloos en heeft geen schade aan het schilderij toegebracht. Uit solidariteit met de activisten, de fotograaf en de duizenden onderdrukte activisten wereldwijd, zal Extinction Rebellion de publieke ruimte blijven innemen. We gaan ons niet laten stoppen door rechters die vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid niet erkennen’.  Waar en wanneer de klimaatactivisten gaan toeslaan, lieten ze niet weten.

‘Dat is niet wie ik echt ben’

De derde verdachte van de klimaatactie betuigde vrijdagmiddag voor de rechtbank spijt ‘Ik heb er wel spijt van omdat ik daarmee een grens heb overschreden. Dat is niet wie ik echt ben’. Hij werd veroordeeld tot dezelfde straf: twee maanden opsluiting waarvan een voorwaardelijk.

David S. (45) uit Dendermonde gooide vorige week donderdag een blik rode namaaksoep over activist Wouter M. heen. Ook voerde hij het woord en lijmde hij zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het meesterwerk is bevestigd, terwijl M. zijn hoofd vastplakte aan de glasplaat van het schilderij. Een andere verdachte filmde de actie.

De officier van justitie (procureur) eiste bij de rechtbank in Den Haag twee maanden celstraf, waarvan een maand voorwaardelijk, tegen S. En dat werd ook het verdict. Bij de vorige twee betrokkenen had het openbaar ministerie vier maanden geëist, waarvan twee voorwaardelijk. M. tekende hoger beroep aan.

‘De handelingen van de verdachten om zich vast te plakken aan een meesterwerk en het schilderij te besmeuren met een rode substantie, hebben niets te maken met het demonstratierecht. Het recht op demonstratie eindigt waar openlijk geweld in een museum begint’, zei de aanklager. De actie heeft volgens de officier geleid tot grote onrust in de maatschappij over de veiligheid van cultureel erfgoed. ‘Het had ook ontzettend mis kunnen gaan. We hebben het over eeuwenoude kunst. Verdachten hebben een enorm risico genomen.’

S. zei: ‘Ik ben doordrongen van de ernst van de klimaatcrisis. Ik heb gemeend de klimaatcrisis hiermee in het maatschappelijk debat te zetten. Ik wilde iets verbeteren daarmee. Ik hoop dat ik de kans krijg om goed te maken wat ik gedaan heb.’

Hij vertelde zorgvuldig te werk te zijn gegaan. ‘We hebben ons ervan vergewist dat we het schilderij niet zouden beschadigen. Ik heb er zelf voor gezorgd dat de namaaksoep niet schadelijk was. Het was water en een natuurlijke kleurstof, om er zeker van te zijn dat we geen schade zouden maken.’

Hij noemde de actie ‘een daad van politiek protest’.

Het schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer raakte niet beschadigd, maar de lijst en de achterplaat wel.

S. zit nu meer dan een week in voorarrest. ‘Inmiddels moet mijn cliënt vrezen voor zijn baan’, zei zijn advocaat Willem Jebbink in zijn pleidooi. ‘Hij zegt nu: “Eens, maar nooit weer”. Hij zal zich niet meer inlaten met acties van dit kaliber.’

Jebbink zei dat de actie vreedzaam was en puur was gericht op het creëren van een schokeffect. De actie valt in zijn visie onder de vrijheid van demonstratie.

Partner Content