‘Jongeren naar de marge verbannen op klimaattop Doha’

© Reuters

De veiligheidsmaatregelen op de VN-klimaattop in Doha zijn opvallend streng voor jongeren en andere afgevaardigden van het middenveld.

De veiligheidsmaatregelen op de VN-klimaattop in Doha zijn opvallend streng voor jongeren en andere afgevaardigden van het middenveld. Binnen raken is niet evident, protesteren mag enkel op een paar plaatsen ver weg van de vergaderingen en hun spreektijd is beperkt tot 1 in plaats van 2 minuten.

Beatrice Yeung, een jong delegatielid dat van Hong Kong naar het Qatarese Doha afreisde, is niet toegelaten tot de klimaatconferentie. “Ik ben erg gefrustreerd en ontgoocheld”, vertelt ze. “Op COP15 in Kopenhagen nam ik deel aan het Klimaatforum voor Kinderen en werd er geraakt door de getuigenissen van kinderen uit ontwikkelingslanden.” Omdat ze volgende maand pas 18 wordt, is ze geweerd aan de ingang. “Ik wist helemaal niet dat minderjarigen niet zijn toegelaten.”

Yeung heeft in juni nog deelgenomen aan de veel bredere VN-Duurzaamheidstop Rio+20. Ze maakte deel uit van de delegatie Students on Ice, die bezorgd is over de toestand waarin de poolgebieden verkeren. “In Rio kon ik rechtstreeks met landafgevaardigden spreken. Sommige delegatieleden daar verwelkomden onze betrokkenheid en waren blij met de mogelijkheid om geëngageerde jonge mensen te ontmoeten.”

Protest in Durban

“Het maatschappelijke middenveld wordt steeds meer als een last gezien en geleidelijk uit het proces gebannen”, zegt Trudi Zundel, een Canadese student aan het College of the Atlantic in de Amerikaanse staat Maine. “Het is al moeilijk genoeg om hier deel te nemen zonder officiële rol. Nu worden het middenveld en de media verbannen naar de verste uithoeken van dit reusachtige gebouw.”

Het Qatarese Nationale Conferentiecentrum telt 40.000 vierkante meter over drie verdiepingen, met onder andere 57 vergaderzalen, drie auditoria en een theater met 2300 zitplaatsen.

Aanvankelijk mocht Zundel niet binnen, omdat ze vorig jaar in Durban had deelgenomen aan het protest op de laatste dag van de top. Hoewel ze een verklaring had ondertekend waarin ze beloofde om niet meer deel te nemen aan iets dergelijks in Doha, moest ze eerst nog op gesprek bij het hoofd van de VN-veiligheidsdiensten. “Ik moet hem beloven dat ik het niet meer zou doen”, aldus Zundel.

Ook haar collega Anjali Appadurai was eerst niet welkom in Doha. Haar opgemerkte speech “Get it Done!” vorig jaar op COP 17 in Durban kreeg media-aandacht van bijvoorbeeld Al Jazeera, The New York Times en The Guardian. Ook zij had deelgenomen aan het protest vorig jaar, tekende dezelfde verklaring als Zundel maar werd uiteindelijk pas maandag na veel procedures toegelaten op de conferentie.

“Het middenveld en jongeren worden naar de marge van de conferentie verdreven”, meent Appadurai. “Wij vertegenwoordigen nochtans een breder publiek. Onze input zou gewaardeerd moeten worden. Maar dit is niet het geval op deze COP.”

Mary Robinson

Jongeren hadden de kans om hun bezorgdheden te uiten bij Christina Figueres, uitvoerend secretaris van het VN-klimaatverdrag (UNFCCC) vorige week. Yeung mocht wel aanwezig zijn op deze bijzondere Jongerenvergadering.

De COP-vergaderingen blijven belangrijk, maar Yeung gelooft niet meer dat wereldleiders het voortouw zullen nemen. “We moeten zelf met oplossingen komen.”
Jongerenafgevaardigden hadden ook een ontmoeting met Mary Robinson, de eerste vrouwelijke president van Ierland en gewezen Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN. “Ze vroeg ons waarom jongeren niet boos zijn over het gebrek aan vooruitgang en urgentie hier. We zijn boos, maar als we het tonen, vliegen we eruit”, zegt Jane Nurse, een Duits-Canadese studente aan het College of the Atlantic.

Hoewel ze ontgoocheld zijn over het verloop van de klimaatonderhandelingen, willen jongeren de klimaattop bijwonen om enige invloed uit te oefenen. “Het is onze toekomst die hier bepaald wordt”, besluit Jane. (IPS/SL/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content