Jill Peeters: ‘Stormjagers hebben levens gered’

© Jill Peeters

VTM-weervrouw Jill Peeters reageert op de verwoestende tornado in Oklahoma.

In de Amerikaanse staat Oklahoma zijn officieel minstens 24 doden geteld na de doortocht van een verwoestende tornado. VTM-weervrouw Jill Peeters volgde vorig jaar tornadojagers in de ‘Tornado Alley’ in de Verenigde Staten: “Een kwartier voor de komst van de tornado hebben stormjagers de bevolking in Oklahoma gewaarschuwd. Daardoor hebben ze levens gered.”

Wat was de impact van de tornado in Oklahoma? Peeters: ‘Het was een heel krachtige tornado. De storm bereikte snelheden tot 320 kilometer per uur. De brokstokken die meegesleurd werden door de tornado, brachten de meeste schade toe. De schade was hallucinant. Gisterenavond had ik nog contact met stormjagers in de Verenigde Staten. De jagers verwittigden een kwartier voor de komst van de tornado de bevolking in Oklahoma. Daardoor hebben ze levens gered.’

Vorig jaar bent u samen met tornadojagers op zoek gegaan naar tornado’s. Hoe gaan deze tornadojagers te werk? Peeters: ‘Elke dag zijn er een duizendtal professionele stormjagers op pad. Ze werken samen met stormspotters die melden als er stormgevaar is. Op weerkaarten kun je de regio zien waar er een storm op komst is, maar de exacte plaats valt niet te voorspellen. De stormjagers gaan op zoek naar de plaats waar de tornado gaat komen en doen daar metingen. Erkende stormjagers kunnen alarm slaan en de bevolking waarschuwen. Ik ben onder de indruk van het werk van de stormjagers. Het is zeer zinvol werk. Je moet goed voorbereid en onder begeleiding de tocht ondernemen. Maar het is ook gekkenwerk: De jagers nemen enorme risico’s en moeten geluk hebben. Vorig jaar stond ik ook onder een kolkende massa. Je voelde dat er een tornado op komst was. Ik ben dan nederig voor de kracht van de natuur. ‘

Wat kun je doen om je te beschermen tegen een tornado? Peeters: ‘Als een alarm afgaat, moet je zo ver mogelijk weggaan van ramen en deuren. Je kunt best in een schuilkelder dekking zoeken. Maar niet iedereen in de regio rond Oklahoma heeft een schuilkelder. Door de harde ondergrond is het moeilijker om een schuilkelder te bouwen en die is bovendien erg duur.
Het is niet verrassend dat er een zware tornado op komst was. Oklahoma City is de stad met gemiddeld de meeste tornado’s ter wereld. De bevolking weet dat er elke dag een stormaanval kan komen. Toch blijven ze daar wonen. De mensen zijn heel gelovig en danken God dat ze overleefden. Dit zag je ook in filmpjes op You Tube.
Ik heb vorig jaar ook gesproken met overlevenden van de zware storm in het stadje Joplin in Missouri, waar twee jaar geleden meer dan 150 doden vielen. Zij werden door de tornado weggezogen uit hun bed. De schade was nog steeds immens. Het was daar precies een oorlogsgebied.’ (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content