Internationaal Atoombureau waarschuwt voor verouderde kerncentrales

De gevorderde leeftijd van kerncentrales in de wereld vormt een uitdaging voor het behoud van de veiligheid, zo staat in een door het Franse persbureau AFP ingekeken voorontwerp dat het Internationaal Atoombureau IAEA maakte van zijn jaarlijks rapport over kernveiligheid.

Tachtig procent van de kerncentrales in de wereld is ouder dan 20 jaar. Eind 2011 was 5 procent van de kerncentrales ter wereld al meer dan 40 jaar actief en 32 procent meer dan 30 jaar. Na de kernramp in het Japanse park Fukushima “verwacht men van oudere kernreactoren meer en meer dat zij aan hogere veiligheidseisen beantwoorden, aanleunend bij recentere of toekomstige modellen van reactoren”.

Ongerustheid over capaciteit

Maar “er is ongerustheid over de capaciteit van deze verouderende vloot kerncentrales om aan die verwachtingen te voldoen” en “efficiënt te blijven beantwoorden aan de energiebehoeften” van landen, waarschuwt de VN-instelling.

Minder betrouwbaar

Overigens is ongeveer 70 procent van de 254 onderzoeksreactoren al meer dan 30 jaar in dienst. Menigeen van hen heeft reeds de geplande levensduur overschreden. “Gezien oude reactoren minder en minder betrouwbaar worden ,zet dit hogere druk op de mondiale levering van isotopen”.

Volgens de IAEA zijn de vijf grote producenten van isotopen, onder andere in België, tussen de 44 en 53 jaar oud. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content