In beeld: Kunnen pandakostuums de panda redden van uitsterving?

Chinese natuurbeschermers hebben een bijzondere manier ontwikkeld om panda’s in gevangenschap voor te bereiden op een vrijlating. Omdat de dieren moeten leren om zonder mensen te leven, trekken de onderzoekers zelf een pandakostuum aan.

“Laat één ding duidelijk zijn, we verkleden ons niet voor ons plezier”, meldden wetenschappers van het Wolong’s Hetaoping Research and Conservation Center in China aan de Britse krant The Telegraph. “Het is een belangrijk onderdeel van China’s ambitieuze strategie om reuzenpanda’s op te vangen in centra, overlevingsstrategieën bij te brengen en opnieuw vrij te laten in de natuur.”

Chinese onderzoekers volgen de dieren nauw op, ze dienen zo nu en dan medicijnen toe en nemen een korte gezondheidstest af. Dit alles gebeurt in een pandakostuum, om de dieren niet aan mensen te laten wennen. Soms gaan de onderzoekers nog een stapje verder en besmeren ze zich met panda-urine zodat ze in de nabijheid van het dier kunnen komen, zonder argwaan te wekken.

Indringer

Hoewel het nog niet wetenschappelijk bewezen is dat panda’s de mensen in een kostuum als gelijken beschouwen, is deze methode volgens het onderzoekscentrum nodig “om de dieren enige kans te geven op overleving in het wild.”

Want een eerdere poging, zonder kostuums, om een in gevangenschap grootgebrachte panda in het wild vrij te laten, draaide op een catastrofe uit. Xiang Xiang, een mannelijke welp, werd na zijn training in het wild losgelaten, maar was niet sterk genoeg. Na tien maanden werd hij dood teruggevonden, gedood door andere wilde panda’s. De natuurbeschermers vermoedden dat de andere panda’s merkten dat het dier anders was (opgevoed door mensen) en beschouwden hem als een indringer.

Aangezien Hao Hao en Xinghui , de kersverse gasten van Pairi Daiza, de rest van hun leven in gevangenschap zullen doorbrengen, zal u in Brugelette (tenzij kinderanimatoren) geen verzorgers te zien krijgen in een pandapak. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content