Homo-pinguïns uit elkaar gehaald om soort te redden

© Reuters

De zoo van Toronto gaat een koppel homoseksuele Afrikaanse pinguïns uit elkaar halen en hen met een vrouwtje koppelen om het voortbestaan van de soort te garanderen.

Pedro (10) en Buddy (20) werden dit jaar naar de Toronto Zoo gehaald om te paren met een koppel vrouwtjes. Helaas voor de zoo leken de twee echter meer interesse te hebben voor elkaar dan voor de betreffende vrouwtjes en vertoonden ze eenzelfde paringsgedrag met elkaar als in man-vrouw-relaties.

De zoo ziet zich nu genoodzaakt om de twee uit elkaar te halen om hun soort van de ondergang te redden. “We moeten er gewoon voor zorgen dat de mannetjes geïnteresseerd raken in de vrouwtjes,” zegt zoomedewerker Tom Mason. De zoo kan zich niet veroorloven om een seizoen zonder voortplanting te laten voorbijgaan. “Als Pedro en Buddy genetisch niet zo belangrijk waren, zouden we ze met rust laten”, aldus Mason.

Vrouwen dumpen

De scheiding van Pedro en Buddy zal wellicht duren tot ze hun respectievelijke partners hebben bevrucht. Na de broedperiode zullen beide mannetjes wellicht hun vrouwelijk partners dumpen om opnieuw bij elkaar te kunnen zijn.

Uit een Franse studie uit 2010 blijkt dat homoseksualteit bij pinguïns wijdverspreid is, maar zelden langer duurt dan een paar jaar.

In de jaren 90 leefden er nog 225.000 Afrikaanse pinguïns in het wild. Nu zijn dat er nog maar zo’n 60.000. Volgens biologen is de daling te wijten aan de veranderende oceaanstromingen die de voedselbronnen verder en verder van de broedplaatsen aan de Afrikaanse kust verwijderen. Berekeningen tonen aan dat de wilde Afrikaanse pinguïn voor het einde van de eeuw mogelijk volledig van de kaart is geveegd. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content