Hoe schadelijk is de Amerikaanse ribkwal?

De Amerikaanse ribkwal is een ‘buitenlandse gast’ in onze wateren. Wetenschappers uit verschillende landen, waaronder België, willen nu zijn doen en laten wat beter begrijpen.

Het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek en vier kennisinstellingen uit Nederland, Frankrijk en het Verenigd Konininkrijk bundelen hun krachten voor een studie naar de Amerikaanse ribkwal. Sinds januari 2011 zijn twintig wetenschappers uit vier verschillende landen bezig met een onderzoeksproject rond de Amerikaanse ribkwal, die in 2006 voor het eerst werd waargenomen voor de Nederlandse kust. Sindsdien waren er ook verschillende waarnemingen van de ribkwal in de Spuikom van Oostende, waar ze het laatste jaar talrijk aanwezig zijn.

De wetenschappers willen het doen en laten kennen van deze kwallen die oorspronkelijk uit de Atlantische Oceaan komen. In de jaren tachtig veroorzaakten ribkwallen heel wat schade aan het mariene ecosysteem en de visserij in de Zwarte en Kaspische Zee. Uit het onderzoek is gebleken dat ze steeds dichterbij komen in het Kanaal en de Noordzee en zich naast plankton nog voeden met vislarven- en eieren, wat zeer verontrustend is.

De Amerikaanse ribkwallen voor onze kust zijn zo’n tien centimeter groot. Hoe warmer het zeewater, hoe groter de ribkwallen. De biologen vrezen dan ook dat de opwarming van ons klimaat in hun voordeel kan spelen.

Grotere kwallen eten meer en net dat is voor de wetenschappers extra zorgwekkend. In het kader van het onderzoek worden de ribkwallen ook gehouden in aquaria van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek in Oostende. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content