Het leven: een doe-het-zelfgids

Zelf in ongeveer al je behoeften voorzien en toch een goed en comfortabel leven leiden: een experiment van de Britten Dick en James Strawbrigde toont dat het kan. Ze schreven er een boek over, met massa’s tips en erg bruikbare info voor wie zijn leven wil verduurzamen.

Dick en James Strawbridge kochten een kleine boerderij in Cornwall en proberen er zoveel mogelijk in eigen behoeften te voorzien, onafhankelijk van energie, voedsel of water van buitenaf. Omdat ze hun geld liever in hun eigen huis stoppen dan het bijvoorbeeld aan nutsbedrijven te geven. Omdat de tijden er ons toe nopen weer meer voor onszelf te leren zorgen. Maar ook gewoon voor de fun, en om ‘het goede leven’ in contact met de natuur weer te ontdekken.

De BBC maakte een televisiereeks over het vrolijke experiment van vader en zoon Strawbridge op Newhouse Farm. En het boek waarin ze hun ervaringen bundelden, verscheen onlangs in het Nederlands: Overleven op je eigen km² – Stap voor stap naar een duurzame levensstijl.

Het plezier waarmee de twee aan de slag gingen, spat van de pagina’s. Waardoor het boek een hoog Jongens & Wetenschapsgehalte heeft: de Strawbridges experimenteren en knutselen erop los. Maar ze weten intussen wel verdomd goed waar ze mee bezig zijn: op de zonnepanelen en windturbines na, bouwen ze ongeveer alles wat ze nodig hebben zelf. Zoals een installatie om biodiesel te maken van plantaardige afvalolie, of een vergister om organisch afval om te zetten in biogas. De waarschuwing aan minder handige Harry’s om misschien best eerst wat eenvoudigers aan te pakken, is hier zeker op zijn plaats.

Eenvoudige tips

En eenvoudige tips bevat het boek in overvloed. Ook voor mensen die in een stadshuis of op een appartement wonen. Over energie besparen bijvoorbeeld – de goedkoopste energie is degene die je niet verbruikt – of over het verantwoord omspringen met water. En heel wat zaken die je normaal gezien weggooit, kun je gemakkelijk hergebruiken, zodat je je afvalberg aanzienlijk verkleint, en goedkoper leeft bovendien.

Een groot deel van het boek is gewijd aan het zelf verbouwen van voedsel. Met hun kleine boerderij hebben de Strawbridges op dit gebied natuurlijk mogelijkheden te over. Maar toch is het verbazend hoeveel groenten en fruit je in een stadstuintje of zelfs op een terras kunt kweken. Voor wie zelf aan de slag wil, geven vader en zoon handige plannen en duurzame teeltinfo mee.

En voor het verwerken van je oogst leren ze je hoe je bijvoorbeeld confituur en gelei maakt, groenten en fruit inmaakt, weckt of droogt. Waarna je je succes kunt vieren met brandnetelbier, appelcider of vlierbessenwijn van eigen makelij. Erg leuk om te doen allemaal, en bovendien een veel gezondere levensstijl dan het zittende bestaan tussen vier muren dat velen onder ons leiden, zo benadrukken de auteurs.

Wie zich even boer, jager-verzamelaar of padvinder in eigen tuin wil voelen, zal aan dit boek veel plezier beleven. Met zijn beknopte maar erg bruikbare en volledige info, geschreven in een prettige no-nonsensestijl. Dick en James Strawbridge preken niet, ze gaan gewoon aan de slag.

Jan Haeverans

Overleven op je eigen km² – Stap voor stap naar een duurzame levensstijl, Dick en James Strawbridge, Fontaine Uitgevers en Uitgeverij Lannoo, 304 p., 29,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content