Gent wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn

© iStockphoto

Om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, investeert de stad Gent nog deze legislatuur 105 miljoen euro in maatregelen die rechtstreeks bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot.

Daarnaast is er nog eens een budget van 40 miljoen euro voor maatregelen die gedeeltelijk bijdragen aan en lagere uitstoot, zo blijkt uit het Klimaatplan waarover een gemeenteraadscommissie zich dinsdagavond boog.

Als eerste Vlaamse stad tekende Gent in 2009 het “Burgemeestersconvenant” om de lokale CO2-uitstoot tegen 2020 met minstens 20 pct terug te dringen ten opzichte van 2007. Volgens schepen Tine Heyse (Groen), bevoegd voor Klimaat, Energie en Milieu, is ongeveer de helft al gerealiseerd. In het “Klimaatplan” staan (beleidsoverschrijdende) acties per thema om de andere helft tegen 2020 te realiseren, waardoor de stad op schema zit om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

Schepen Heyse zegt dat de inspanningen er niet alleen omwille van de klimaat- en milieudoelstellingen zijn, “maar ook omdat het de leefbaarheid van alle Gentenaars, vandaag én in de toekomst, ten goede komt.” Ze verduidelijkt verder dat samenwerking voorop staat en dat er voor een sociaal klimaatbeleid gekozen wordt. “We zetten daarom extra middelen in om kwetsbare gezinnen te kunnen wapenen tegen energiearmoede. Verder wordt ook ingezet op een lokale duurzaame voedselstrategie om onze lokale CO2-uitstoot te verminderen.”

Een brede waaier aan premies, waarvan de hoogte aan het inkomen is gerelateerd, moet bijvoorbeeld het aantal energiezuinige renovaties verdubbelen tot 3.500. De stad kiest ook voor “ontzorging”, door het verlenen van bouwadvies, een energiescan of ondersteuning bij inschatten van renovatiebudget.

Verder moet het aandeel lokaal geproduceerde energie verdubbelen tot 15 pct van de huishoudelijke vraag in 2019. Verder zijn er (bevoegheidsoverschrijdend) maatregelen op vlak van duurzame mobiliteit en wil de haven de energie-efficiëntie van de economische activiteiten binnen het havengebied met 20 pct verbeteren.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content