Geluid klinkt anders op Mars, met twee snelheden

© Belga

Als het mensen ooit gaat lukken om op Mars rond te stappen, zullen ze moeten wennen aan het geluid.

Dat blijkt namelijk heel anders te klinken dan op Aarde. Een internationale groep wetenschappers heeft dat ontdekt, dankzij twee microfoons in een robotjeep. De uitkomsten zijn vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature.

Met de microfoons in de verkenner Perseverance luisterden de wetenschappers naar geluiden op de Rode Planeet. Zo hoorden ze de helikopter Ingenuity langs vliegen. Omdat ze precies wisten waar de verkenner stond en waar en wanneer de helikopter vloog, konden ze berekenen hoelang het duurde voor het geluid de microfoon bereikte. Het geluid haalde een snelheid van 240 meter per seconde, terwijl het op Aarde met 340 meter per seconde gaat. Dat was verwacht: de dampkring op Mars is veel dunner.

Stille planeet

Een andere meting was juist onverwacht. De microfoons registreerden ook hoe de verkenner een laserstraal afvuurde op een rots, om de samenstelling te meten. Het geluid van de laser verplaatste zich met een snelheid van 250 meter per seconde, sneller dan verwacht. Terwijl de Aarde één snelheid van het geluid heeft, blijkt Mars dus twee geluidssnelheden te hebben: hoge geluiden als de laser gaan sneller dan de lage tonen van de rotor van de helikopter. Mensen zouden hoge tonen dan eerder horen dan lage geluiden. Verder is Mars heel stil, aldus de onderzoekers. Ze hoorden alleen de wind, en de wielen van de verkenner toen die over stenen reed.

Partner Content