Eerste hybride haaien aangetroffen nabij Australië

Volgens wetenschappers wijzen de hybride haaien erop dat de roofdieren zich aanpassen aan de klimaatsverandering.

Wetenschappers hebben gemeld dat ze de eerste hybride haaien ter wereld in de Australische wateren hebben aangetroffen. Volgens hen wijst dat erop dat de roofdieren zich aanpassen aan de klimaatsverandering.

Onderzoekers stelden een inventaris van de fauna langs de oostkust van Australië op, toen genetische testen aantoonden dat enkele haaien tot een bepaalde soort behoren, maar toch ook fysieke eigenschappen van een andere bezitten. De Australische zwartpunthaai, die zich vlakbij de kusten van het land bevindt, plant zich namelijk voort met de gewone zwartpunthaai die elders in de wereld aangetroffen wordt.

Directe evolutie

“Die kruisbestuiving heeft gevolgen voor al die dieren”, meent onderzoeker Jess Morgan van de universiteit van Queensland. “Het is heel verrassend, aangezien niemand de hybride haai eerder gezien heeft”, aldus Morgan. “Dit is directe evolutie.”

De Australische zwartpunthaai is kleiner dan zijn vaker voorkomende neef en kan enkel in tropische wateren gedijen. Zijn hybride nakomelingen werden echter 2.000 kilometer zuidelijker aangetroffen, waar het water heel wat kouder is. Volgens de onderzoekers planten de nieuwe haaien zich ook voort. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content