Door hitte piekt aantal muggen

© Reuters

Door de aanhoudende hitte piekt het aantal muggen. Het warme weer verkort namelijk de voortplantingscyclus, waardoor de diertjes zich sneller dan normaal verspreiden.

Het warme weer en de voorspelde regen zijn ideaal voor muggen om zich op korte tijd massaal voort te planten. Toch rusten de meeste insecten overdag om zich te beschermen tegen de hitte.

“Muggen hebben in het begin van de zomer rustig kunnen ontpoppen, het was koel en er was veel regen”, zegt entomoloog Filip De Block (KBIN). “Maar ook nu zijn er nog voldoende afzetplaatsen, de voorspelde regen zal ze weer aanvullen.”

Aantal mindert pas tegen herfst

Door het warme weer verkort de voortplantingscyclus. “Dat betekent dat er op korte termijn veel meer muggen zich voortplanten, want een volgende generatie is er op nog geen twee weken, terwijl dat anders drie weken of iets langer is. Het aantal muggen zal pas tegen de herfst minderen, als hun predatoren, zoals spinnen, tevoorschijn komen.”

De muggensoorten die in steden voorkomen, verkiezen de schemering om op zoek te gaan naar voedsel. “Overdag schuilen die op koele plekken in struiken of andere begroeiing.”

Natuurbericht.be merkt in dat kader op dat er bij temperaturen boven de 30 graden Celsius beduidend minder insectenactiviteit is. “Wie een vlinderwandeling wil maken, doet dat bij heet zomerweer beter in de voormiddag of de vooravond,” zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt.

Koudbloedige dieren

“Insecten mogen dan wel koudbloedige dieren zijn, toch moeten veel soorten een voldoende hoge lichaamstemperatuur hebben om actief te blijven. Bij dagvlinders bedraagt die lichaamstemperatuur tussen 32 en 34 graden. Die bereiken ze door zich op te warmen in de zon bij een temperatuur van 17 graden. Wanneer de temperatuur oploopt tot 36 graden of warmer, lopen ze kans op oververhitting en zoeken de ze koelere plekjes op.

“Libellen hebben hun eigen oplossing: ze gaan in een “obeliskhouding” zitten. Daarbij richten ze hun achterlijfspunt op de zon, waardoor het zonbeschenen oppervlak van hun achterlijf en borststuk minimaal wordt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content