De Malediven worden een zeereservaat

© Reuters

De archipel in de Indische Oceaan wordt het eerste land ter wereld dat zichzelf integraal tot natuurgebied uitroept.

Tegen 2017 moeten de Malediven een zeereservaat zijn. Dat kondigde president Mohammed Waheed aan op de Rio+20-conferentie van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro.

De status van zeereservaat voor al zijn 1192 eilanden moet de Malediven internationale investeringen opleveren in pilootprojecten voor natuurbehoud.

Biosfeer

Een aantal eilanden in de Malediven zijn nu al natuurreservaten. De Unesco verklaarde het uit 75 eilanden bestaande – en bewoonde – atol Baa in 2011 tot biosfeerreservaat. Dat recept kan nu voor de hele Malediven toegepast worden.

Overleven

De Malediven, die gemiddeld niet meer dan 1,5 meter boven zeeniveau liggen, zijn een van de meest bedreigde landen door klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. Het plan om van het hele land een natuurreservaat te maken, “weerspiegelt ons respect voor onze uniek ecologie”, zei president Waheed in Rio.

“We nemen deze maatregel om onze koraalriffen, eilanden, stranden en lagunes te beschermen. De Malediven zullen alles doen wat noodzakelijk is om onze toekomst te verzekeren. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content