De 10 dieren van het jaar

Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

20015 was een droevig jaar voor de dieren. Cecil, de leeuw stierf een zinloze dood. Ook Diesel, de politiehond, kwam op een verschrikkelijke manier aan zijn einde. Gelukkig waren er nog de vele katten, online en offline, die voor de nodige afleiding zorgden.

1. Diesel, de politiehond

De 10 dieren van het jaar
© AFP

Diesel, de politiehond van de Franse elitetroepen, is ongetwijfeld de held van het jaar. Deze Duitse herder sneuvelde tijdens de raid in de Parijse wijk Saint-Denis die plaatsvond in de nasleep van de aanslagen van Parijs. De 7-jarige Diesel ging als eerste het gebouw binnen waar de terroristen zich verschuilden op zoek naar boobytraps. Hij stierf bij een ontploffing. Na de dood van de onfortuinlijke hond verscheen overal op Twitter de hashtag #JeSuisChien. Bovenstaande foto is een van de laatste die van hem werd genomen:

2. Cecil, de leeuw

De Amerikaanse tandarts die de leeuw Cecil in Zimbabwe doodde, poseert trots met zijn 'prooi'.
De Amerikaanse tandarts die de leeuw Cecil in Zimbabwe doodde, poseert trots met zijn ‘prooi’.© BELGA

Ook Cecil, de leeuw, stierf een gruwelijke dood met behulp van de steenrijke Amerikaanse tandarts Walter Palmer die het dier voor 50.000 dollar mocht neerschieten in Zimbabwe. De 13-jarige Cecil was een bekende leeuw in Zimbabwe, die bovendien ook deel uitmaakte van een universitair onderzoeksproject en dus een gps-band droeg.

Het dier werd eerst met voedsel uit zijn habitat, het Hwange nationaal park, gelokt en dan met pijl en boog neergeschoten, een geliefde methode van Palmer. Cecil leefde nog en kon pas na twee dagen afgemaakt worden met een schot. Nadat het dier overleden was, poseerde Palmer trots met een andere jager met het dode lichaam van de leeuw die uiteindelijk gevild en onthoofd werd.

Het verhaal zorgde wereldwijd voor verontwaardiging bij dierenrechtenactivisten en op sociale media.

3. De betogende mieren van Keulen

De 10 dieren van het jaar
© Reuters

De mieren hebben er genoeg van! Een half miljoen van de beestjes namen het heft in eigen handen en betoogden in de zoo van Keulen voor het behoud van het Amazonewoud. Het WWF bracht de parasolmieren samen aan de vooravond van een reis van de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar Brazilië. Parasolmieren knippen stukjes blad af met hun kaken en dragen deze als een soort parasol naar hun ondergrondse nest. De parasolmieren in de zoo van Keulen droegen bladeren waarin slogans waren uitgeknipt zoals ‘Red het Amazonewoud’ en ‘Help, Merkel’. De organisatoren van de actie wilden dat Merkel bij de Braziliaanse president Dilma Rousseff erop zou aandringen dat het Amazonewoud, het grootste woud in de wereld, zou worden beschermd.

4. De anti-terreurpoezen van Twitter

De 10 dieren van het jaar

België op zijn best… of toch niet? Wat u er ook van vond, over de actie van Twitteraars om de sociale media te bestoken met poezentweets tijdens de politie-invallen in Brussel, werd in de hele wereld bericht. De autoriteiten hadden een radiostilte op sociale media gevraagd, om de geviseerde verdachten niet te alarmeren met precieze gegevens over politiebewegingen. Maar sommige gebruikers vonden het moeilijk om Twitter helemaal aan zich voorbij te laten gaan. En zo begon men, onder de hashtag #BrusselsLockdown, foto’s van poezen en collages met poezen te versturen. Het werd al snel een trending topic. De poezentweets werden snel ook internationaal geapprecieerd en soms omschreven als een uiting van Belgisch surrealisme.

5. De dieren van de ondergelopen zoo van Tbilisi

De 10 dieren van het jaar
© REUTERS

Bij overstromingen in de Georgische hoofdstad Tbilisi werd de zoo zwaar verwoest. Veel dieren, minstens zes tijgers, acht beren en zes leeuwen, braken uit en zwierven door de stad.

6. De laatste mannelijke witte neushoorn

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op deze wereld is er nog maar één mannelijke noordelijke witte neushoorn. Hij heet ‘Sudan’ en leeft in een natuurreservaat in Kenia. Sudan wordt de klok rond bewaakt door zwaarbewaakte rangers om hem te beschermen tegen stropers. Op de schouders van de meer dan 40 jaar oude neushoorn rust de zware taak om voor nakomelingen te zorgen. Hij heeft daarvoor nog vier vrouwtjes ter beschikking op deze planeet, waarvan er twee ook in Kenia leven.

7. De proefkonijnen van Tianjin

De 10 dieren van het jaar
© Reuters

In de Chinese stad Tianjin deed zich een gigantische explosie voor in een pakhuis waar gevaarlijke stoffen werden opgeslagen. Om te testen of er chemische stoffen waren vrijgekomen, werden konijnen, kippen en duiven in kooien op de plaats van de ramp uitgezet. Na twee uur waren de dieren nog steeds in leven. De dieren moesten de Chinese bevolking gerust stellen dat het veilig was in het gebied en dat er geen giftige stoffen in de lucht en het water zaten.

8. De katten op de G20

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ondanks de zware veiligheidsmaatregelen op de G20-top, slaagden enkele katten er toch in om het veiligheidspersoneel te verschalken.

9. De YouTube-kat

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wij wisten het al langer, maar deze zomer werd het ook wetenschappelijk bewezen: grappige kattenfilmpjes maken gelukkig. Dat ontdekten ook wetenschappers van de Indiana universiteit. Volgens de onderzoekers zorgen leuke kattenfilmpjes voor extra energie, een positievere instelling en minder negatieve emoties.

10. De terror-oehoe

In België minder bekend, maar bij onze noorderburen verwondde deze oehoe meer dan 50 mensen. De bewoners van de Noord-Hollandse stad Purmerend konden het huis niet uit zonder beschermende paraplu. De vrouwelijke uil werd uiteindelijk gevangen en werd levenslang opgesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content