CO2 op heterdaad betrapt: bewijs dat mens klimaat in gevaar brengt

Ondanks alle inspanningen stoten we niet minder, maar net steeds meer CO2 uit. © Reuters

Wetenschappers hebben het directe bewijs gevonden, dat menselijke activiteit het klimaat in gevaar brengt. Dat ontdekten ze door de werking van CO2 op het klimaat in real time te volgen.

Onderzoekers hebben voor het eerst de werking van CO2 op het klimaat in real time kunnen volgen. Ze vonden zo het directe bewijs dat menselijke activiteit het klimaat in gevaar brengt. De studie werd deze week gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Dat de groeiende concentratie aan CO2 in de atmosfeer de aarde doet opwarmen en het klimaat ontregelt, is natuurlijk al langer bekend. Maar die conclusie kwam tot nog toe tot stand op basis van laboratoriumonderzoek, computersimulaties en historische studie van klimaatindicatoren. De nieuwe studie in Nature is uniek omdat ze de werking van CO2 rechtstreeks kon vastleggen in metingen.

De wetenschappers gebruikten daarvoor bijzonder precieze meetapparatuur op twee sites in Alaska en Oklahoma om meer dan tien jaar lang vrijwel dagelijks de atmosfeer te observeren en warmte te meten. De apparatuur is zo geavanceerd dat ze de warmte-vingerafdruk van CO2 kan onderscheiden van bijvoorbeeld die van waterdamp.

Onomstotelijk

Uit de in totaal meer dan 11.000 metingen blijkt de groeiende mate waarin CO2 de warmte, die de oppervlakte van de aarde afgeeft, absorbeert. De data zijn eenduidig, zeggen de onderzoekers. Beide dataseries tonen dezelfde trend: atmosferische CO2 creëert een toenemende hoeveelheid infrarode energie, zo’n 0,2 Watt per vierkante meter per decennium. De resultaten sluiten bovendien uit dat wolken, waterdamp of veranderingen in de straling van de zon verantwoordelijk zijn voor de opwarming.

“We zien voor de eerste keer op het terrein een toename van het broeikaseffect omdat er meer CO2 in de atmosfeer is om de warmtestraling van de aarde te absorberen”, zegt Daniel Feldman, onderzoeker aan de Earth Sciences Division van de universiteit van Berkeley. “Talrijke studies tonen de stijgende concentratie aan, maar onze studie biedt de kritieke link tussen die concentraties en de toename van energie in het systeem; het broeikaseffect”. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content